Letouny gripen podle Nečase nemají v novém tendru šanci

Praha - Boj o stíhačky pro českou armádu se dál rozjíždí. Pronájem švédských gripenů totiž končí v roce 2014 a premiér Nečas Hospodářským novinám řekl, že pokud firma nedodá důkazy o údajné korupci kolem původního plánu na jejich nákup, nemají Švédové v novém tendru šanci. Experti se nicméně obávají, že přechod na nové typy letounů by mohl trvat i několik let, než by se vycvičili noví piloti.

Sociální demokraté chtěli původně koupit 24 gripenů za 60 miliard korun. Zakázku schválila vláda a sněmovna, pak ale neprošla v Senátu a definitivně ji zastavil premiér Špidla po povodních v roce 2002. Ten později rozhodl o pronájmu 14 strojů na 10 let za 20 miliard. A právě 60miliardové zakázky se korupční podezření týká. Švédská televize odvysílala reportáž o korupčních praktikách BAE Systems při prodeji zbraní - a zmínila i plánovaný prodej gripenů do Česka.

Premiér Nečas teď kvůli případu, který česká policie zatím nevyšetřila, zpochybnil švédské šance na prodloužení kontraktu. „Velmi těžko si dovedu představit situaci, kdy vrcholný státní úřad spojenecké země konstatuje, že se domnívá, že došlo ke korupci při prodeji zbraňového systému, a my se zatváříme jakoby nic a ten zbrojní systém od týchž dodavatelů budeme po vypršení smlouvy provozovat znovu,“ uvedl premiér pro Hospodářské noviny.

Švédští výrobci se brání: My za nic nemůžeme

Společnost BAE Systems se nakonec ke korupci při zahraničních zakázkách přiznala a od amerického soudu odešla s pokutou 400 milionů dolarů. A švédští výrobci gripenů tvrdí, že neupláceli a za chování BAE Systems nemohou. Tendr chce přitom ministerstvo obrany vypsat ještě letos.

Experti v této souvislosti varují, že přechod na nové stroje by trval několik let. „Museli by být znova vycvičeni piloti, musel by být znova připraven pozemní personál. Podle mých informací s letouny gripen panuje spokojenost,“ podotkl zbrojní analytik Michal Zdobinský. Hlavními uchazeči jsou kromě gripenů hlavně americké stroje – F-35 Lightning nebo F-16. „Optimálně bychom měli začít nabídky studovat začátkem příštího roku a pak je to otázka několika měsíců,“ míní náměstek ministra obrany Jiří Šedivý.

Lockheed Martin F-35 Lightning II
Zdroj: ČT24
Vydáno pod