Hádky o to, kdo zastavil vyšetřování kauzy Drobil

Praha – Policie odložila případ údajného podplácení odvolaného šéfa Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Libora Michálka ze strany bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS). Podle kriminalistů totiž chybí podezření ze spáchání trestného činu, takto to prezentovala mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Vzápětí se ovšem ozval protikorupční útvar s tím, že kriminalisté jednali na pokyn státní zástupkyně, sami ovšem dospěli k jinému závěru. Policejní prezident Petr Lessy dokonce pro server Lidovky.cz uvedl, že policisté chtěli požádat sněmovnu o Drobilovo vydání.

Zenkelová uvedla, že se policisté ztotožnili s právním názorem obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1, podle které nebyly zjištěny takové skutečnosti, které by nasvědčovaly tomu, že Drobil svého podřízeného Michálka vybízel ke zničení důkazů o nezákonné činnosti fondu na úseku zadávání veřejných zakázek a nabízel mu v této souvislosti lukrativnější pracovní zařazení. Nepodařilo se ani prokázat, že by Drobil znal obsah nahrávek nebo dostal jiné materiály, které by nasvědčovaly o nezákonné činnosti na SFŽP. V reakci na výtku protikorupční policie pak dodala, že si trvá na tom, že Pokorná v kauze žádný pokyn nevydala, pouze prý policii seznámila se svým závěrem.

Verzi státního zastupitelství odmítl policejní prezident Petr Lessy: „Chtěli jsme požádat sněmovnu o vydání pana Drobila ke stíhání, státní zastupitelství bylo ale proti,“ napsal server Lidovky.cz.

Na kauzu údajné korupce na státním fondu upozornil později odvolaný Michálek prostřednictvím tajně pořízených nahrávek. Na nich Drobilův poradce Martin Knetig popisuje, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS. Nahrávky poté zveřejnila Mladá fronta Dnes (MfD), ještě předtím ale stihl Drobil Michálka odvolat.

Ministr, který veškerá obvinění odmítl, se pak po dohodě s premiérem rozhodl rezignovat. Případem se od počátku zabývalo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4, které prověřovalo celou nahrávku. V případu následně policie zahájila trestní řízení pro podezření z trestného činu pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži.

Trestní oznámení původně mířilo na Nečase i Johna

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 se nejprve zabývalo kauzou na základě trestního oznámení podaného na Nečase, Drobila, tehdejšího ministra vnitra Radka Johna (VV) a vedoucího úřadu vlády Lubomíra Poula. Zastupitelství uložilo protikorupční policii, aby prošetřila, zda se muži nedopustili trestného činu neoznámení nebo nepřekažení korupčního jednání. Podle trestního oznámení totiž věděli o korupci na SFŽP.   

Policie ale tento případ letos na jaře odložila. Její závěry potvrdilo jak obvodní, tak i pražské městské státní zastupitelství. Nejvyšší státní zastupitelství v Brně (NSZ) však vydalo v rámci kontroly závazný pokyn, že Pokorná musí zahájit trestní řízení proti Drobilovi. Týdeník Respekt následně uvedl, že pražská městská žalobkyně Jana Hercegová svoji podřízenou nabádala, aby případ neprověřovala. Hercegová se proti tomuto tvrzení důrazně ohradila, doporučila prý Pokorné pouze to, aby případ posuzovala „ve všech souvislostech“.   

Kauzou SFŽP se však nadále zabývá policie pod vedením Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4, které se nahrávkami zabývalo jako první. Kriminalisté v této části případu zahájili trestní řízení pro podezření pletich při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži. Na základě trestního oznámení podaného Michálkem prověřují tendr na poradenskou firmu v hodnotě 80 milionů korun. Zatím případ neuzavřeli.

Vydáno pod