Slavný růžový tank bude vystaven na Vltavě

Praha – Slavný růžový tank se dočasně vrací do centra Prahy, od pondělí bude umístěn na plovoucím pontonu na Vltavě, kde bude připomínat 20. výročí odchodu sovětských vojsk z Československa a rozpuštění Varšavské smlouvy. Až do prvního července bude kotvit mezi Střeleckým a Smetanovým nábřežím. Tank byl v letech 1945–1991 vystaven na pražském Smíchově na náměstí Sovětských tankistů, v roce 1991 ho pak výtvarník David Černý poprvé natřel na růžovo. Následně připadl do sbírek Vojenského muzea a teď je vystaven v Lešanech.

Přeprava 46tunového kolosu ovšem bude poměrně náročná, v pondělí ho na korbu nákladního automobilu naloží speciální jeřáb, určený pro přepravu velmi těžkých nákladů. Náklad pak vyrazí z Lešan do přístaviště na pražském Smíchově, kde ho jeřáb vyloží a umístí na ponton. S ním pak musí odborníci projet zdymadlem u žofínského ostrova. 

Sovětské tanky typu IS-2 se vyráběly na konci 2. sv. války a sovětská armáda je poprvé nasadila při osvobozování Ukrajiny, důležitou roli sehrály i při rychlé porážce Německa na konci války. V roce 1945 pak byl jeden tank vystaven na Smíchově na památku osvobození Československa vojsky Rudé armády. Jak ale upozorňuje Andrej Halada z Vojenského historického ústavu, tak se na osvobození Prahy podílely jiné tanky. Typ IS-2 byl prý následně vystaven proto, že je větší a tudíž vypadá impozantněji. 

V noci z 27. na 28. dubna 1991 vystavený tank natřel výtvarník Černý na růžovo, za což byl i krátce stíhán. Tank byl totiž v té době zapsán jako národní kulturní památka. Obrněnec byl v následujících dnech opět přetřen do původních zelených barev, skupina poslanců však využila své imunity a tank 12. května znovu přebarvila na růžovo. Následně přestal být tank památkou a ze Smíchova byl v červnu 1991 odstraněn, když připadl do sbírek Vojenského historického ústavu Praha. 

Týden svobody pořádá společnost Opona k 20. výročí odchodu sovětských vojsk a rozpuštění Varšavské smlouvy. Na akci se podílí ministerstvo obrany, ministerstvo zahraničí i Vojenský historický ústav. Součástí týdne je mezinárodní konference věnovaná konci Varšavské smlouvy, konference k 100. výročí narození amerického prezidenta Ronalda Reagana, výstava Bratrské objetí a další akce a výstavy.