Klaus: Zásah proti kůrovci na Šumavě je nezbytný

Modrava – Prezident Václav Klaus při dnešní návštěvě Národního parku Šumava podpořil zásahy proti šířícímu se kůrovci. Je prý evidentní, že dřívější politika ministerstva životního prostředí a správy parku dovedla lesy na Šumavě do tragického stavu. „Musí nastat radikální změna. (…) V každém případě je naprosto nezbytné, aby člověk zasáhl. Sen o tom, že si to příroda vyřeší možná za sto let pět set let, na to my v žádném případě nemůžeme čekat,“ uvedl prezident poté, co se na šumavské kopce podíval z rozhledny Poledník.

Prezident dnes v rámci své třídenní cesty po Plzeňském kraji navštívil Modravu a Prášily, na rozhledně Poledník mu pak plzeňský radní pro životní prostředí Petr Smutný (ČSSD) předal návrh zákona o národním parku, který před týdnem schválili zastupitelé. Právě tato norma by se měla stát nástrojem boje proti kůrovci, nejdřív ale musí projít schvalovacím procesem.

Návrh mimo jiné počítá s tím, že se pospojují lokality v první zóně ochrany, které jsou teď roztříštěné do 135 částí. Nově by mělo vzniknout sedm větších a několik menších celků. V prvních zónách bude platit režim podle zákona o ochraně přírody, tedy primárně bezzásahový. Pokud by ovšem sami ochránci přírody navrhli zásahy i v těchto územích, tak to zákon umožní. Naopak ve druhých a třetích zónách má v boji proti škůdcům platit režim podle lesního zákona - tedy kácení napadeného dřeva. Jakákoliv hospodářská těžba v ostatních zónách ale podle Smutného nepřichází v úvahu.

Klaus ovšem už včera uvedl, že není velkým příznivcem toho, aby vznikl speciální zákon pouze o Národním parku Šumava. Dává prý přednost spíš obecným zákonům, které by se v principu týkaly všech podobných parků a ochranných zón.