Hacker se naboural do systému úřadu práce a ukradl milion

Sokolov – Pětadvacetiletý počítačový hacker měl z účtu sokolovského úřadu práce ukrást skoro milion korun, policie už ho kvůli tomu obvinila. „Policisté muže zadrželi po předchozím souhlasu státního zástupce. Nyní je stíhán na svobodě. Za neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací mu hrozí trest odnětí svobody až na pět let nebo peněžitý trest,“ uvedla krajská policejní mluvčí Kateřina Dohnalová. Podle mluvčího úřadu už firma, která se stará o počítačový systém, posílila bezpečnost tak, aby se podobný útok nemohl opakovat.

Mladý hacker prý loni v létě získal neoprávněný přístup do počítačového systému úřadu práce a pomocí vlastního škodlivého programu pak získal přístup k vnitřní počítačové síti úřadu, která je propojena s celostátní počítačovou sítí v působnosti ministerstva práce a sociálních věcí. 

Podle dobře informovaného zdroje byl hackerský útok pomstou. Mladík totiž sám pobíral sociální dávky na úřadu práce, jednou ale přišel na schůzku o den pozdějí a byl kvůli tomu vyřazen z databáze. 

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Podle zjištění policie se mladík nejprve seznamoval s postupy pracovníků úřadů. „Vysledoval, kdo spravuje finance a jak celý systém funguje. Muž si poté postupně převedl na svůj účet 960 tisíc korun,“ doplnila Dohnalová. Nejprve si na svůj účet posílal menší částky, které se postupně zvyšovaly.

Mladíkovi prý bylo velmi obtížné trestnou činnost prokázat: „Vytvořil si v podstatě vlastní virtuální realitu, takže zprvu byli v podezření sami zaměstnanci úřadu,“ doplnila Dohnalová. Muž ale udělal několik chyb, na základě kterých se kriminalistům podařilo ho najít a usvědčit. Hacker ovšem stačil skoro všechny peníze utratit, takže se z ukradených peněz podařilo zajistit jen velmi málo.

Podle generálního ředitelství úřadu práce byl útok veden na veřejně přístupný internetový kiosek pracovního úřadu, kde si mohou uchazeči o práci hledat volná místa. Podle mluvčího úřadu práce Jiřího Reichla ihned po zjištění tohoto bezpečnostního incidentu zahájili pracovníci ministerstva a úřadu práce jednání s dodavatelem tohoto počítačového systému k opravení bezpečnostní mezery. Přistoupili také k dalším bezpečnostním opatřením, když po dohodě s bankovním ústavem, přes nějž jsou vypláceny dávky, byla telefonicky ověřována každá odchozí transakce z úřadu práce.

Vydáno pod