První výsledky sčítání: Češi vidí budoucnost ve vzdělání

Praha - Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejnil první částečné výsledky letošního sčítání lidí, domů a bytů. Ukazují například, že v Česku přibývá vysokoškolsky vzdělaných obyvatel. Statistici prozatím vycházejí z formulářů, které lidé historicky poprvé vyplňovali po internetu. Této možnosti využily 2 miliony 800 tisíc lidí a 600 tisíc z nich uvedlo, že absolvovalo vysokou školu. Vzhledem k nutnosti zpracovat téměř tři čtvrtiny formulářů klasicky, budou podle místopředsedy ČSÚ Stanislava Drápala první úplné předběžné výsledky zveřejněny asi v prosinci letošního roku. Přesné číslo těch, kteří nevyplnili a neodeslali sčítací archy, bude mít ČSÚ po prázdninách. Podle Drápala ale bude podnětů k zahájení správních řízení minimum.

Podle ČSÚ je typickým elektronicky sečteným obyvatelem ČR osoba (s nepatrně vyšší pravděpodobností muž) ve věku 30 - 39 let, se středním nebo úplným středním odborným vzděláním, ekonomicky aktivní, která bydlí v domácnosti vybavené počítačem s připojením k internetu. „Je ale nutno předpokládat, že formuláře spíše vyplňovali mladší a více vzdělaní lidé za starší a méně vzdělané členy domácnosti,“ upozornil Drápal. Nejvíce formulářů přišlo o víkendu. Vyplnění jednoho trvalo průměrně deset minut. Naprostá většina byla vyplněna večer mezi 19 a 22 hodinou.

Nejstarší po internetu sečtené osobě bylo 106 let

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

ČSÚ obdržel v elektronické podobě 25,5 procenta formulářů. Celkem jich elektronicky přišlo 4,33 milionu, z toho bylo 2,8 milionu sčítacích listů osoby, 1,05 milionu bytových listů a 0,48 milionu domovních listů. Nejstarší po internetu sečtené osobě bylo 106 let, elektronicky sečteno bylo také 62 dětí, kterým byl v rozhodný okamžik sčítání jeden den. Podle formulářů vidí Češi budoucnost i ve vzdělání. „Před deseti lety při sčítání v populaci starší 15 let bylo pouze 9 procent vysokoškolsky vzdělaných lidí. Pokud se podíváme na ty, kteří poslali elektronicky vyplněné formuláře, je jich 21,5 procenta,“ uvedl Drápal.


Statistici ale nedokáží ověřit, zda jsou zaslané údaje pravdivé. Řada lidí už totiž předem avizovala, že bude sčítání bojkotovat. Na internetu dokonce koloval návod, jak dotazníky sice vyplnit, ale zmást při tom statistiky. Úřadu tak přišly různě vyplněné formuláře, jeden byl dokonce okousaný od psa. Kromě sčítacích archů ale úřad dostal i stovky dalších dokumentů jako například občanské průkazy, pasy, faktury nebo dokumenty z protektorátu. Vše nyní posílá zpět.

Pro ČSÚ je elektronické sčítání mnohem efektivnější, než když musí zpracovávat ručně vyplňované sčítací formuláře. „Pokud by sčítací formuláře vyplnili všichni elektronicky, bylo by možné již nyní publikovat první předběžné výsledky. Vzhledem k nutnosti zpracovat téměř tři čtvrtiny formulářů klasicky, budou první úplné předběžné výsledky zveřejněny asi v prosinci letošního roku,“ uvedl místopředseda ČSÚ Stanislav Drápal.