Kradení psi končí na talíři i v zubech silnějšího

Praha – V Česku roste počet krádeží psů. Podle všeho za mnohými stojí organizované gangy, které je odvážejí do zahraničí. Mezi chovateli se ale také šíří zprávy, že zvířata často končí jako oběti výcviku bojových plemen nebo v asijských restauracích. Pejskaři po svých miláčcích rozjeli pátrací akce i na sociálních sítích, kde jsou volně přístupné fotografie a diskuse mnohdy šokující.

Psy často kradou organizované skupiny. „Buď na objednávku s cílem prodat je někde v restauračním zařízení, nebo jako tréninkovou pomůcku pro bojová plemena,“ tvrdí majitelka chrtů Dita Pöschlová. Slabší kus nekončí přímo v aréně, bojový pes ho většinou roztrhá ještě při tréninku. Majitelé arénových plemen totiž chtějí svému šampionovi hlavně zvýšit sebevědomí.

„Je to veřejné tajemství, ale nemůžeme proti tomu nic dělat, máme svázané ruce,“ dodává Dagmar Kubištová z Ligy na ochranu zvířat ČR. Marný boj potvrzují i ochránci zvířat. „Angažuje se v tom ruská a ukrajinská mafie a točí se tam velké peníze. Ví o tom i nejvyšší místa, třeba policie, ale nejsou důkazy,“ upozorňuje Milan Kaucký ze sdružení SOS – zvířata v nouzi.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Ze zákona vyplývá, že pes je věc, a tak policie případy brzy odloží. Navíc malé i velké rasy často končí za hranicemi. Domů se vrátí málokterý pes, zvíře lze totiž přetetovat a vystavit mu falešný rodokmen. Šance se zvyšuje, pokud je pes očipovaný. Nejlepší obranou je ale opatrnost – krádežím často nahrávají sami majitelé, když psy uvazují u obchodů nebo je nechávají volně pobíhat po parku.

Vydáno pod