Nguyenové - vietnamští Novákové

Praha – Více než 21 tisíc lidí v České republice má příjmení Nguyen. Jméno, které i ve Vietnamu patří k nejčastějším, se v českém žebříčku dostalo mezi deset nejčetnějších. V současné době s počtem 21 020 nositelů obsazuje devátou příčku, za sebou nechalo Procházku, Černou nebo Kučeru. Na dlouhodobou jedničku – Nováka/ovou – Nguyenům ale ještě zhruba třináct tisíc nositelů tohoto jména chybí. Alespoň podle webové aplikace KdeJsme.cz, která zpracovává data z ministerstva vnitra.

„Souvisí to samozřejmě s tím, jak Vietnamci do Česka přicházeli, i s tím, že se zde usadili a měli děti. Proto je Nguyen nejčastější zahraniční příjmení v České republice,“ vysvětluje mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Příjmení Nguyen nosí i 27letý Kristián. Zvlášť mladá generace Vietnamců se podle něj snaží Čechům co nejvíc otevřít – už třeba tím, že počešťují svá křestní jména, aby je kamarádi i učitelé vůbec zvládli vyslovit.

Nejpočetnější příjmení
(zdroj: KdeJsme.cz)

  1. Nováková / 35 739
  2. Novák / 34 272
  3. Svobodová / 26 692
  4. Novotná / 25 470
  5. Svoboda / 25 348
  6. Novotný / 24 372
  7. Dvořáková / 23 563
  8. Dvořák / 22 304
  9. Nguyen / 21 020
  10. Černá / 18 600
Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Opatrní jsou ale pořád někteří vietnamští rodiče, zvlášť dívky se někdy setkávají s nesouhlasem, když si za partnera vyberou Čecha. Ale třeba Kristián se narodil ve smíšeném manželství. „Vliv vietnamských rodičů je už teď omezený tím, že mladí Vietnamci jsou integrovaní,“ domnívá se Kristián.

Také už neplatí, že co Vietnamec, to trhovec. „Mají cestovní kancelář, prodejny letenek, vlastní řadu podniků, především restaurace,“ vyjmenovává předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter.

Počet Vietnamců v Česku dlouho každoročně stoupal. Zlom přišel v roce 2009, kdy s nástupem krize a nedostatku práce začali republiku opouštět. V posledních dvou letech tak jejich počet naopak klesá.