Průzkum SC&C pro ČT: Stávku podporuje 51 procent Čechů

Praha - Naprosto nepřijatelné jsou vládní reformy pro 51 procent lidí. Vyplývá to z bleskového průzkumu agentury SC&C pro Českou televizi uskutečněného v minulých dvou dnech. Tato skupina dotázaných je toho názoru, že stávka být musí. Dalších 23 procent sice se stávkou nesouhlasí, nicméně vládní reformy jsou pro ně rovněž nepřijatelné. Ještě důraznější prostředek nesouhlasu, což je stávka generální, by podpořilo 26 procent dotázaných. Viníkem je podle více než poloviny Čechů vláda. Celkem však se stávkou více či méně souhlasí 70 procent lidí. Celkově počet Čechů, kteří podporují stávku jako formu protestu proti vládě, oproti loňsku mírně stoupl. Většina zároveň dodává, že možné zastavení dopravy nijak nezasáhne do jejich života.

„Ten souhlas se stávkou a ten souhlas s reformami jsou dvě odlišné věci. Ta podpora stávky je o něco vyšší, zatímco podpora reforem je ještě nižší, než jsme očekávali,“ komentovala pro ČT výsledky průzkumu Jana Hamanová z SC&C. Hamanová také připomněla, že je též velmi výrazný rozdíl mezi voliči jednotlivých stran. Na jedné straně tak stojí sympatizanti sociální demokracie a KSČM a na straně druhé pak příznivci ODS a TOP 09.

Petr Fischer, analytik ČT

„Zdá se, že veřejnost opravdu podporuje ten protest proti vládě, a že to není jen odborová záležitost, jak se snažil vyjádřit Petr Nečas.“

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Zastavení provozu MHD a vlaků podporuje 58 procent lidí. Celých 60 procent občanů ale nesouhlasí s případnou blokádou silnic.

Fakt, že se nepodařilo stávku odvrátit, přičítají lidé spíše vládě, tak odpovědělo 53 procent dotázaných, odborářům tuto situaci za vinu dává 11 procent dotázaných a 29 procent je toho názoru, že vláda i odbory mají na této situaci stejný podíl.

Úspěchu akce věří jen každý šestý Čech, 61 procent lidí si myslí, že vláda neustoupí a dál bude prosazovat svoje reformy. Podle komentátora Hospodářských novin Jindřicha Šídla jde o politickou stávku. „Vláda musí plnit svůj politický program, proto odborům, které narozdíl od vlády nezískaly žádnou moc ve volbách, ustupovat nebude,“ dodal Šídlo pro ČT.

Ostře se proti stávce vymezuje početná skupina, která se formuje na Facebooku. S heslem „Za mě nestávkujete“ se k ní přihlásilo už více než deset tisíc lidí.

Reakce na průzkum

Miroslav Kalousek, ministr financí: „Ten průzkum v podstatě odpovídá dlohodobému rozložení politických sil na české politické scéně.“

Luboš Pomajbík, předseda, Odborový svaz dopravy: „Stávka je vždycky spojena s určitými nepříjemnostmi, tak i těch 51 procent je výrazná podpora.“

  • Stávka - průzkum ČT autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2632/263141.jpg
  • Facebook - Za mě nestávkujete autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2632/263142.jpg