Škola potvrdila, že poslanec Svoboda diplomovou práci opsal

Praha – Poslanec ČSSD Miroslav Svoboda předložil k získání titulu inženýra diplomovou práci, která byla z velké části opsaná. Ve stanovisku, které si vyžádal server Aktuálně.cz, to potvrdila Vysoká škola finanční a správní. Svoboda se přesto odmítá titulu vzdát, nechce ani odstoupit ze zahájeného doktorandského studia.

„Neuvedl citované zdroje, a tím pádem je jeho práce částečně opisem,“ je uvedeno ve stanovisku. Svoboda podle analýzy téměř doslovně okopíroval dvě celé kapitoly své diplomky. Jednu opsal z článku ekonoma Miloslava Heziny, druhou překopíroval z přílohy k vládnímu usnesení. Nejdelší souvisle opsaná pasáž zabírá deset stran.

„Je mi to celé nesmírně trapné. Titul ale vracet nebudu, vystudoval jsem totiž řádně. Chodil jsem tam pět a půl roku. Teď hledám cestu, zda mohu práci otevřít a předělat, aby bylo vše v pořádku,“ řekl Svoboda. Nechystá se ani vzdát poslaneckého mandátu.

Svoboda tvrdí, že práci psal sám a její části nekopíroval vědomě. Podle serveru ale nedovedl vysvětlit, proč vůbec používal dlouhé souvislé pasáže z cizích textů a dokonce používal i stejné grafické prvky.

Škola Svobodovi titul vzít nemůže

Svobodovi straničtí kolegové jeho čin vesměs odsuzují. „Pokud škola diplomovou práci oficiálně zpochybnila, neměl by poslanec titulu užívat a pražská ČSSD by měla velmi vážně posoudit jeho budoucí působení ve veřejném životě,“ řekl televizi Prima předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Podobný názor sdílí i místopředseda Jiří Dienstbier. Také středočeský hejtman David Rath řekl, že by se Svoboda měl titulu vzdát.

Škola Svobodovi titul sebrat nemůže, neumožňuje to zákon. Rektorka však připravila dopis o Svobodově provinění pro Policejní akademii, kde hodlá podle zjištění serveru politik pokračovat ve studiích a získat titul doktora.

Vysoká škola finanční a správní
Zdroj: ČT24/www.vsfs.cz