Kadaňský babybox zachránil druhé miminko

Kadaň (Chomutovsko) - Do babyboxu v kadaňské nemocnici dnes brzy ráno někdo odložil novorozeného chlapce. Dítě je v dobrém zdravotním stavu a po porodu dostalo náležitou péči. Do babyboxu v Kadani mohou ženy v tíživé životní situaci odkládat děti už od roku 2007. První dítě, chlapce Pepíka, do něj někdo odložil o dva roky později.

Chlapec, kterého dnes ráno našli lékaři v kadaňském babyboxu, dostal jméno Dalibor. „Narodil se před pár hodinami mimo zdravotní zařízení, je zcela zdravý, ošetřený a oblečený,“ sdělil zakladatel babyboxů v ČR Ludvík Hess.

Dalibor je druhým dítětem odloženým do kadaňského babyboxu. Celkově bylo dosud odloženo do některého ze schránek v Česku 47 dětí. Dalibor je přitom devatenáctý odloženým chlapcem, holčiček babyboxy zachránily už 28.

Babybox je vyhřívaný inkubátor, který nabízí ženám v tíživé životní situaci možnost anonymně odložit dítě, aniž je ohrozí na životě či zdraví. Odložení dítěte do babyboxu je legální a rodičce za to nehrozí žádný trest.

Boxy jsou vždy instalovány v klidných lokalitách, které zaručují zachování anonymity. Ihned po vložení dítěte je automaticky odeslána zpráva o otevření schránky. Dítě zdravotníci vyzvednou během několika málo minut. Podobná zařízení fungují i na Slovensku a v Maďarsku, Rakousku, Švýcarsku a Německu. V České republice je 44 takových schránek.