Legionářská obec uspořádala po 64 letech manifestační sněm

Praha – V Praze probíhá pátý manifestační sněm Československé obce legionářské. Zástupci legionářů se sešli po dlouhých 64 letech, aby v čele organizace potvrdili současné vedení a rozhodli o její další činnosti. Sněm začal tradičně česko hymnou, nechyběly ani historické prapory a legionářské uniformy. Další sněm legionářské obce proběhne až v roce 2014, na 100. výročí vzniku československých legií v Rusku a ve Francii.

Československá obec legionářská vznikla v roce 1921. Sdružuje veterány z druhé světové války, kterých nyní žije už jen 1 800, i ty novodobé ze zahraničních misí. Pomáhá především v sociální a zdravotní oblasti.

Na aktivity pro vysloužilce z novodobých zahraničních misí se obci navíc podařilo získat finanční prostředky z EU. „Je to projekt zaměřený na pomoc této skupině obyvatel s návratem do standardního normálního civilního života,“ řekl ČT místopředseda Československé obce legionářské Jindřich Sitta.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Obec se chce zaměřit ale i na současnou generaci a více jí připomínat oběti našich předků, kteří nám vybojovali svobodu. „Je velice dobře, že novodobé tradice našeho státu, které zahájili naši legionáři, pokračují dál,“ uvedl čestný předseda obce generál Tomáš Sedláček. Podle ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) mají legionáři obrovský význam pro posílení vědomí národní kontinuity: „Český národ přežil, protože má hrdiny, kteří se uměli postavit se zbraní v ruce za jeho svobodu.“

Tomáš Sedláček
Zdroj: ČT24