ČT: Nečas odmítá, že by vláda neměla spojit reformy s hlasováním o důvěře

Praha – Premiér Petr Nečas v rozhovoru pro ČT24 odmítl interpretaci médií, že by jeho koaliční vláda nespojila hlasování o důvěře s reformními zákony, jak předem avizovala. Informaci původně přinesl deník Právo, podle něhož se kabinetu nechce do rizika, že by ho opozice ČSSD a KSČM mohla obstrukcemi položit, přestože nemá většinu. Pokud totiž vláda spojí svou důvěru s nějakým zákonem, musí ho sněmovna schválit do tří měsíců.

„Já bych se toho nebál, ale je třeba zvážit plusy a minusy tohoto řešení a dohodnout se v koalici, jak budeme postupovat. Nechci opozici nic podsouvat, ale spojení určitého zákona s důvěrou ji může vést k brutálním obstrukcím motivovaným shozením vlády,“ řekl premiér. Odpoledne však svá slova korigoval.

Petr Nečas:

„Odmítám interpretaci některých médií, že vláda údajně nemíní spojit důvěru s reformami. Pro mne jako předsedu vlády je naopak naprosto klíčové, aby koalice prokázala, že je schopna dohodnout se na reformách.“

Reportáž Jany Čermákové a Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Řada občanských demokratů však varuje před obstrukcemi opozice. Hrozí totiž, že pokud klíčová předloha neprojde do tří měsíců, může to znamenat konec kabinetu. „Může dojít k tomu, že zákon, na kterém bude většinová shoda, se nestihne ve lhůtě tří měsíců projednat,“ uvedl místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

Podle sociálních demokratů je však obava na straně koalice zbytečná. Maratonské tříměsíční obstrukce prý z jejich strany nehrozí. „Pouze v řádu hodin jsme ve sněmovně schopni komplikovat této vládě život,“ reagoval místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Nečas původně připustil i možnost, že vláda představí poslancům reformní zákony a pak, třeba v průběhu jejich projednávání nebo po něm, požádá o vyslovení důvěry, aniž by ji ovšem se zákony spojovala. V tomto případě o žádné lhůty neběží, poslanci se mohou na adresu vlády vypovídat, jak chtějí, a pak hlasují o důvěře, uvádí Právo. K té přitom vládě stačí nadpoloviční většina hlasů přítomných poslanců.

Třetí možností je podle premiéra jakási politická deklarace. „Vláda prostě řekne, že pokud sněmovna neschválí reformní zákony, podá demisi,“ popsal Nečas. Podle listu ale Nečas nechtěl říci, jakou variantu koalice zvolí. „Každá z možností má svůj půvab,“ poznamenal. Dodal, že zmíněná deklarace je v jeho rukách. „Když podá demisi premiér, padá celá vláda,“ připomněl ústavní postup.