Klaus: Nezdravé okurky byly uměle vytvořeným cirkusem

Řím/Praha – Za uměle vytvořený cirkus označil prezident Václav Klaus spekulace o tom, že španělské okurky stály za epidemií střevní nákazy v Německu. Klaus, který se dnes v Římě účastní oslav 150. výročí vyhlášení sjednocení Itálie, to řekl serveru Novinky.cz. Za zbytečnou pokládá paniku kolem okurek také premiér Petr Nečas.

„Je to uměle vytvořený cirkus, který se opakuje se železnou pravidelností a vždy postihne někoho jiného. Teď to zrovna postihlo výrobce okurek,“ uvedl prezident. Podle Klause bylo spojování okurek se smrtící nákazou „neštěstím“.

Kvůli podezření vůči španělským okurkám dokonce vypukla slovní roztržka mezi Španělskem a Německem. Španělský premiér José Zapatero potvrdil, že Madrid bude po Evropské unii žádat odškodnění za křivé obvinění ze strany německých úřadů. Španělský požadavek, aby Německo poslalo nějaké odškodné, je podle Klause „docela smysluplný“. Nepředpokládá ale, že by byl vyslyšen.

Nečas okurky demonstrativně jedl

Obdobný názor ohledně celé aféry zastává také premiér Petr Nečas. Okurky ostatně celý minulý týden „demonstrativně jedl“. Je podle něj evidentní, že v tuto chvíli není jasné, čím je nákaza způsobena. Podle něj situaci pečlivě sledují a vyhodnocují orgány ministerstva zemědělství a hygienická služba patřící pod ministerstvo zdravotnictví. „Vyhodnocuje se, zjišťuje se, z jakého důvodu to vypuklo,“ poznamenal předseda vlády.

Šíření nebezpečné průjmové nákazy postihlo především Německo, kde jí dosud podlehlo 17 lidí. Poslední známou obětí byla v noci na dnešek starší pacientka v Hamburku, píší německé servery. Další více než tisícovka napadených leží v německých nemocnicích s různě vážnými zdravotními komplikacemi. Německé testy ale dnes potvrdily, že okurky ze Španělska nebyly smrtícím typem střevní bakterie kontaminovány.

Premiér Petr Nečas
Zdroj: ČT24
Vydáno pod