MPSV nechce víc dětí v ústavech, peníze mají jít rodinám

Praha - Ministerstvo práce chystá strategii péče o ohrožené a opuštěné děti. Podle ní by se měly v příštích letech přesměrovat peníze na ústavní péči do služeb pro rodiny v potížích a do podpory náhradních rodin. Novinářům to dnes řekl šéf odboru rodiny ministerstva práce Miloslav Macela. Hotovou strategii by vláda měla dostat ještě letos. Česko dlouhodobě sklízí kritiku za vysoký počet dětí v ústavech. Celkem je v nich 11 tisíc chlapců a děvčat. Z nich 4 500 vyrůstá v dětských domovech. Stát na ústavní péči o jedno dítě přitom každý měsíc vydá podle Macely asi 40 tisíc korun, na pěstounskou asi 10 tisíc.

„Podaří-li se nám na bázi národní strategie přesunout část prostředků z řešení následků ústavní péče do prevence, tak vznikne naprosto standardní síť služeb, které budou předcházet podobným případům,“ přiblížil Macela ve zkratce princip strategie. Na péči o ohrožené děti je nyní zhruba sedm miliard ročně. Z toho 3,5 miliardy spolkne péče v ústavech. Podle Macely tím Česko „vybočuje“. Část peněz z ústavní péče by ministerstvo rádo přesměrovalo do služeb na pomoc ohroženým rodinám i do podpory pěstounské péče.

Ministr Jaromír Drábek:

„Závěry expertní skupiny jednoznačně potvrdily, že jsou závažné chyby v systémovém nastavení péče o ohrožené děti. Ať už v nedostatečném propojení sociálního a zdravotního systému, nebo v nedostatečné kontrole sociální práce…“

Náměstek Miloslav Macela: „Dnes sociální pracovníci postupují podle své intuice, zkušenosti nebo nějakého svého hodnotového žebříčku. Proto bychom to rádi sjednotili.“

Jedním z hlavních cílů chystaného materiálu je podle Macely omezení umísťování malých dětí do kojeneckých ústavů. Tuto praxi kritizuje i iniciativa pětice sdružení a nadací na pomoc opuštěným dětem. Spustila proto už svou kampaň Odsouzeni.cz, kterou chce tlačit na změnu systému a prosazení podpory náhradních rodin.

Dejme týrání dětí červenou kartu!

Pod tímto heslem začíná tradiční kampaň Stop násilí na dětech, kterou pořádá Nadace Naše dítě a která potrvá do 8. června. „Za rok 2010 bylo nejvíce týraných dětí za posledních deset let v ČR (…), proto jsme se rozhodli jako Nadace Naše dítě vyjít znovu s kampaní, která má za cíl hlavně osvětovou činnost,“ uvedla ve studiu ČT24 koordinátorka Markéta Sodomková a dodala, že by si lidé měli více všímat příznaků týrání dětí ve svém okolí.