Útoky nás mají oslabit, řekl John v projevu

Hradec Králové – Staronový předseda vládních Věcí veřejných Radek John při svém předsednickém projevu bilancoval situaci i dosavadní fungování ve vládě. Politické výsledky strany považuje její předseda za úctyhodné, zdůraznil potřebu hájit zájmy středních vrstev. Podle Johnových slov čelí VV cíleným a promyšleným útokům na svou podstatu. Za útoky prý stojí snahy odradit, zastrašit a dosáhnout u VV rezignace na principiální vyjednávání.

„Všimněte si, že k tomu používají stále stejný scénář, opakovaně užívaný od podzimu loňského roku. Jeho cíl je jasný. Zaměstnat Věci veřejné řešením hypotetických kauz a spekulací, oslabit naši vůli po změnách a zejména odpoutat pozornost veřejnosti od zájmu o výsledky práce ministrů a politiků VV…,“ prohlásil John.

Předseda VV Radek John:

„Společnost od nás čekala okamžité změny a razantní řešení, aniž brala v úvahu naši početní váhu ve sněmovně a ve vládě… Rychlé a pro všechny pochopitelné změny bohužel nemohou přijít v řádu týdnů a měsíců, ale musejí přijít v řádu volebního období. A o to se musíme snažit.“

John považuje dosavadní výsledky politiky VV za úctyhodné. „Voliče nejvíce zajímá, co prosadíme v následujících měsících,“ dodal. Při pasáži o solidaritě jako o jednom z pilířů politiky Věcí veřejných pak John jmenoval mezi politickými úspěchy a snahami strany snížení DPH, dobrovolnost druhého důchodového pilíře, zachování sociálního příspěvku pro zdravotně postižené děti nebo zachování rodičovského příspěvku.

Pro Věci veřejné zůstává stěžejní zákon o veřejných zakázkách. Důležitá je také garance prosazování protikorupční politiky. „Se zákonem o veřejných zakázkách jsme proto spojili hlasování o reformních zákonech a důvěře vládě. Chtěli jsme, aby tento zákon byl vypíchnut jako nejpodstatnější. Jsem přesvědčen, že státní orgány budou muset s penězi daňových poplatníků hospodařit odpovědně a transparentě, pokud mají mít podporu VV,“ řekl John.

VV odmítají prolomení těžebních limitů

Předseda VV řekl, že jeho strana nehájí zájmy velkých skupin, ale jako středová strana svobodu a práva každého občana s důrazem na střední vrstvy, kterých se „ostatní strany nezastávají.“ To považuje staronový předseda strany za jeden z důvodů, proč části politických elit hodnoty politického středu a existence Věcí veřejných tolik vadí. „Chtějí si udržet svůj nerušený vliv a monopol moci, stát i občana pod svou dlouholetou kontrolou,“ prohlásil John.

Z projevu místopředsedkyně Karolíny Peake:

„Pozice středových stran v českém politickém prostředí je tradičně nejistá a zdá se, že i nás by mohl stihnout osud Strany zelených, unionistů nebo lidovců. Od minulých sněmovních voleb nějak nevíme, co si počít s úspěchem, který nás potkal. Ano, nevýhodou VV je paradoxně až příliš rychlý a příliš velký úspěch v posledních sněmovních volbách. Pronásledují nás skandály, a jakkoli jsou živené či vytvářené politickou konkurencí, můžeme si za ně i my sami. Přišlo rozčarování voličů, které je příznačné pro každou novou stranu po jejím vstupu do reálné politiky… Já ale vím, že máme hmatatelné výsledky. Znám také sílu a kvalitu našich členů v komunální politice, v regionech i v poslaneckém klubu.“

John rovněž mimo jiné deklaroval, že VV ve vládě nepřipustí prolomení těžebních limitů v severních Čechách. „Máme právo veta v této vládě, nedáme se zlobbovat, nedáme se podplatit,“ prohlásil.

  • Věci veřejné na konferenci autor: Alexandra Mlejnková, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2589/258867.jpg
  • Karolína Peake autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2590/258906.jpg