Vzkažte politikům, co si o nich myslíte

Praha – Nová internetová stránka Občanského sdružení KohoVolit.eu umožní občanům České republiky jednoduše vyhledávat politiky z okolí svého bydliště a pomocí webového formuláře jim poslat vzkaz. Cílem internetové stránky umístěné na adrese Napistejim.cz je povzbudit obyvatele ČR, aby přímo vyjádřili svůj názor k aktuálnímu politickému dění. Na projektu se podíleli především programátoři, statistici a demografové. Podporují ho však i mediálně známé osobnosti.

Jeden z autorů projektu Michal Škop:

„Snažili jsme se udělat aplikaci, kde můžete napsat svým zástupcům v Parlamentu, aby to bylo jednoduché, a psali jste zástupcům ve svém kraji.“

Stránka svým vzhledem připomíná vyhledávač. Do řádku může občan napsat svoji adresu. Program mu po chvíli vyhledá poslance a senátory, kteří se nacházejí v jeho blízkosti. Rozděleni jsou podle politické příslušnosti, vzdálenosti a města, v němž sídlí jejich kancelář. Návštěvník webu pak může napsat poslancům, které vybere ze seznamu. „My tuto regionálnost chceme podpořit, protože ve chvíli, kdy řešíte něco v okolí svého bydliště, tak mnohem víc to bude ležet na srdci politikům, kteří byli zvoleni u vás,“ tvrdí koordinátorka projektu Veronika Šumová. Uživatel ale může politiky hledat i podle výborů a komisí, ve kterých působí a podle politických stran, klubů, ve kterých zasedají ve sněmovně.

Součástí kampaně na podporu prosazování politických názorů běžných lidí jsou i krátké vtipné videoklipy, kde známé osobnosti uvažují o tom, zda politikům psát, nebo ne. Celý videoklip, kde herci nejprve Čechy nabádají k tomu, aby politikům nepsali, a doufají, že to na ně bude mít stejný efekt, jako když dospělý malým dětem řekne: „Nedělej to!“, je ke zhlédnutí hned v úvodních minutách přiloženého videa nazvaného "Videoklip a tisková konference ke stránkám NapisteJim.cz".

Nadávat politikům nemůžete

Koordinátorka projektu Veronika Šumová:

„Potom se chystáme zhruba jednou za čtvrt roku, jak se nastřádají data, sestavovat žebříčky, podle toho, jak politici odpovídají nebo neodpovídají. Budeme udělovat ceny stranám, podle toho, jak se zajímají o to, co po nich chtějí občané. A plus pokud se tam objeví nějaká zajímavá kauza, tak i tu můžeme medializovat.“

Dotaz zájemci pošlou pomocí jednoduchého internetového formuláře. Podle Škopa však obsahuje kontrolu vulgarismů, odeslat vulgární e-mail se vám tak nepodaří. Zároveň nejde poslat vzkaz většímu množství politiků, tvůrci webu se tak snaží bránit „spamování“. Vzkaz lze odeslat soukromě, e-mail je tedy směřovaný jenom politikovi, nebo veřejně, obsah e-mailu dorazí politikovi, a zároveň se zobrazí na webu. U každé takto zobrazené zprávy bude označení, zda na ni již volený zástupce odpověděl. Ta se u e-mailu objeví poté, co politik neodpoví do 14 dní a bude blikat až do té doby, dokud politik nezareaguje. Tím má být zajištěna veřejná kontrola činnosti politiků, uvedl Škop.

Stránka oficiálně funguje od dnešního dne. V prohlížeči Firefox systém funguje bez problémů, technické obtíže při vyhledávání politiků však vyvstávají v Internet Exploreru verze 8. „My se inspirujeme britskou stránkou WriteToThem.com a také litevským projektem, a tam to funguje. Takže doufáme, že to může fungovat i u nás,“ uzavírá Šumová.

Sdružení KohoVolit.eu má s podobnými webovými projekty zkušenosti. V minulosti vytvořilo třeba stránku s přehledem hlasování pražských zastupitelů či názorovou kalkulačku, která po zodpovězení několika otázek člověku poradí, která strana má nejblíže k jeho názorům.