Michálek obdržel cenu Nadace Charty 77

Praha – Bývalý šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek dnes převzal od Nadace Charty 77 Cenu Františka Kriegla za boj proti korupci. Nadace ocenila Michálkovo loňské upozornění na nestandardní nakládání s financemi ministerstva a korupci při zadávání veřejné zakázky. Ceny se předávaly v rezidenci pražského primátora. Cenu Toma Stopparda obdržela spisovatelka Věra Linhartová za svou esejistickou knihu Soustředné kruhy.

„Dává mi to obrovskou sílu pokračovat v těchhle věcech dál,“ poděkoval Michálek při přebírání ceny. Na kauzu údajné korupce na SFŽP upozornil později odvolaný Michálek prostřednictvím tajně pořízených nahrávek. Na nich poradce ministra životního prostředí Pavla Drobila Martin Knetig popisuje, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS. Ministr, který veškerá obvinění odmítl, se pak po dohodě s premiérem rozhodl rezignovat.

Porotci vyzdvihli také to, že Michálek neupozornil na korupci poprvé. V roce 1996 byl totiž propuštěn z Fondu národního majetku za to, že kritizoval tunelování privatizačních fondů. Cena je spojená s finanční odměnou 20 tisíc korun. V porotě vedené farářem a bývalým mluvčím Charty 77 Milošem Rejchrtem zasedla mimo jiné socioložka Jiřina Šiklová, herec Břetislav Rychlík nebo zakladatel Charty, jaderný fyzik František Janouch.

Reportáž Marty Machkové (zdroj: ČT24)

Cena Františka Kriegla se uděluje od roku 1987, je určena těm, kteří prokázali občanskou statečnost a prosazovali humanistické ideály bez ohledu na osobní prospěch. Ocenění je pojmenováno po jednom z nejvýznamnějších politiků Pražského jara, který ani pod odvlečení do Moskvy nepodepsal souhlas se sovětskou okupací. V minulosti ocenění dostal třeba zpěvák Karel Kryl nebo senátor Petr Pithart.

Nadace Charty 77 ale uděluje od roku 1983 i cenu Toma Stopparda za významné esejistické dílo, cena nese jméno anglického dramatika českého původu. Letošní laureátkou se stala česká autorka žijící dlouhodobě ve Francii Věra Linhartová. Porota v čele s překladatelkou Annou Kareninovou ocenila její sbírku padesáti článků a studií o výtvarném a literárním umění Soustředné kruhy. Ta vznikala 40 let v Česku i ve Francii, za Linhartovou cenu a odměnu 25 tisíc korun převzala spisovatelka Daniela Fischerová.