John po zvolení: Návrat do vlády nechystám

Praha - Staronovým předsedou strany Věci veřejné (VV) byl zvolen Radek John. Ve volbě přes internet a mobilní telefony mu dalo hlas 1 197 z 6 225 lidí, kteří směli o šéfovi rozhodovat. Hlasování začalo ve čtvrtek 19. června a skončilo včera v deset hodin večer. Volbu musí ještě potvrdit konference VV, která se sejde o víkendu v Hradci Králové. John řekl v pořadu ČT Události, komentáře, že ho jako předsedu koaliční strany nyní láká nebýt ve vládě. O návrat do ní prý nebude usilovat. Naznačil přitom, že VV budou klást důraz na politiku v krajích. Také si myslí, že straně stačí pět místopředsedů.

John porazil šéfku poslaneckého klubu této nejmenší koaliční strany Karolínu Peake a olomouckou poslankyni Dagmar Navrátilovou. Peake získala 976 hlasů, Navrátilová 350. Faktický šéf VV Vít Bárta se několik dní před volbou vzdal kandidatury. „Nezbavujeme se Víta Bárty jako vyjednávače. Vít Bárta nebyl nominován na místopředsedu, vedení strany je jiné. Každý, kdo je schopen obhajovat myšlenky Věcí veřejných, je cenný a bude používán, abychom prosadili maximum,“ řekl na tiskové konferenci John.

John po skončení volby řekl, že on a vedení strany se nyní budou snažit udržet jednotu Věcí veřejných. „Potřebujeme sílu na to, abychom splnili maximum z našeho volebního programu,“ řekl John. VV pod jeho vedením budou pokračovat ve snaze být nejsociálnější ze všech vládních stran. Podle něj je jeho znovuzvolení výrazem toho, že byly prosazeny významné věci, například trestní odpovědnost právnických osob. „Napravili jsme to, co zkazila Topolánkova vláda,“ podotkl John.

Radek John, předseda VV:

„Není nutné, aby byl šéf strany ve vládě. Nebudu usilovat o vstup do vlády. Láká mě tam nebýt. Mám možnost ovlivňovat věci z pozice K9.“

Odmítá, že by byl někdy členem nějaké „koncepční rady“. „Žádná taková rada nebyla,“ prohlásil předseda VV. Jeho strana prý nikdy neukradla ani korunu, což hodlá dokázat. Podle opozice je ovšem stále jediným řešením krizové situace ve vládě vyhlášení nových voleb.

Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti:

„Nečekám od Radka Johna výraznější změny, strana bude zřejmě více prosazovat svůj program, VV budou zřejmě chtít víc tlačit na vládu.“

Na výsledku volby předsedy VV mimo jiné závisí další obsazení některých ministerských postů ve vládě. Po nejrůznějších skandálech odešel Bárta z postu ministra dopravy, John se přesunul z vnitra do křesla vicepremiéra pro boj s korupcí. To ale opustil. Nyní se spekuluje o tom, že by nejmenší vládní strana mohla požadovat resort spravedlnosti pro kandidátku na předsedkyni Karolínu Peake. Ona i další členové strany ale tyto informace popírali.

Podle Peake bude strana dál klást důraz na boj s korupcí. Johnův výsledek považuje za potvrzení jeho mandátu. Úkolem vedení teď bude vybudovat silnou krajskou strukturu strany, tomu mají napomoci i nové stanovy, dodala.

Miroslava Němcová, předsedkyně Poslanecké sněmovny:

„Chtěla bych Radka Johna v úvodu požádat, aby na sebe vzal odpovědnost vůči koalici, vůči programu a vůči České republice… Nemohu přijmout jeho slova, že VV budou výrazně tvrdší vůči koalici, protože program byl domluven a koaliční smlouva je podepsána.“

Stínový ministr vnitra opoziční ČSSD Jeroným Tejc by Johnovi přál, aby se zbavil pochybností o tom, kdo je skutečným předsedou VV. Nemyslí si ale, že by strana vleklou vládní krizi překonala. „Uvidíme, jestli dokáží ODS, TOP 09 a Věci veřejné překonat tu krizi, já myslím, že ne,“ dodal. Podle šéfa komunistů Vojtěcha Filipa vládní koalice prokázala, že nemůže vládnout. Za řešení považuje nové volby.

Pokud straníci o víkendu potvrdí mandát Radku Johnovi, odstartují podle staronového předsedy Věcí veřejných už na středeční K9 jednání o novém obsazení ministerských postů. S čím do nich půjde nejmenší vládní strana, nechtěl John prozradit. Proti tomu nicméně varuje Němcová. „Neumím si představit, proč by měl odcházet ministr, který dobře funguje. Je jedno, jestli ministr spravedlnosti, nebo jiného resortu. Jenom proto, že si na to místo ukáže někdo z koaličních stran a řekne, teď ho chceme pro sebe,“ míní.

Podle Miroslavy Němcové je nyní především důležité učinit reformy, které posunou Českou republiku z nebezpečného pásma zemí, jež se dostávají mimo schopnost platit dluhy. „Není to jednoduchá situace a vláda za ni nemůže získat potlesk, protože utahování opasků nikdy není vítáno, ale jiná cesta nevede,“ míní. Zároveň je podle ní lepší, když předsedové politických stran, kteří spolu utvoří koalici, jsou spolu ve vládě. „Mají k sobě blíž, daleko víc příležitostí projednávat detaily, které je potřeba rozhodnout,“ podotkla.

Existují pochybnosti o regulérnosti hlasování

Strana má zhruba 18 000 registrovaných příznivců. Volit z nich mohla jen třetina. Takzvaní „véčkaři“ museli před volbou ověřit svoji e-mailovou i poštovní adresu a číslo mobilního telefonu. Na oplátku obdrželi dva kódy, díky nimž mohli hlasovat. Vedení strany už dřív uvádělo, že internetová volba byla dobře zabezpečena. Na její konání dohlížely dvě notářky.

Hlasování mělo ale své kritiky. Označovali je za neprůhledné. Podle některých vyvolávalo pochybnosti o regulérnosti. Ty přiživila i nedávná nahrávka ze schůzky některých členů VV, která se objevila na internetu. Pokud nového šéfa nepotvrdí nadpoloviční většina přítomných na víkendové konferenci strany, musí získat v nové volbě více než tři čtvrtiny hlasů všech hlasujících.