Dva kraje napjatě čekají na miliony z EU

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) už několik týdnů neproplácí evropské projekty v Ústeckém a Karlovarském kraji. Na Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Severozápad se hromadí faktury na více než 120 milionů, na jejich proplacení čekají i ti, kterým byly dotace bez jakýchkoli problémů schváleny. Resort tak uposlechl doporučení Evropské komise, která pozastavila proplácení už hotových projektů. Zastavené financování souvisí s některým z policejních vyšetřování na úřadu regionální rady, která dotace rozděluje.

„Ministerstvo pro místní rozvoj nám oficiální důvod pozastavení proplácení nesdělilo,“ řekla pro ČT mluvčí regionální rady Marcela Klíchová. Evropská komise navrhla pozastavit platby podle informací ministerstva kvůli vyšetřování několika kauz, mezi které patří rekonstrukce parku v Ústí nad Labem, předražené nemocniční přístroje Krajské zdravotní nebo obvinění ředitele regionálního úřadu Petra Kušnierze, kterého si před dvěma měsíci odvedl Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

„My jsme oznámili regionální radě, že dokud nebude s Evropskou komisí vyjasněný důvod pozastavení certifikací, nebudeme jim dávat další peníze,“ uvedla mluvčí resortu Jana Jabůrková. Podle představitelů Ústeckého kraje nemělo ministerstvo k pozastavení plateb důvod. Kraj třeba stále čeká na proplacení dvou faktur za desítky milionů korun, z evropských peněz opravuje mimo jiné některé střední školy. „Považuji to za naprosto nestandardní a jednoznačně účelový krok, který způsobí potíže nejenom krajům, ale i podnikatelům a menším obcím,“ prohlásil náměstek hejtmanky Arno Fišera (ČSSD).

Reportáž Antonína Šimůnka a Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Ministerstvo ale slibuje, že proplácení peněz po dohodě s Bruselem obnoví. „Peníze ve výši cca 500 milionů korun by měli dostat na účet příští týden,“ posílá nadějný vzkaz čekatelům mluvčí Jabůrková. A regionální rada dodává, že jakmile peníze obdrží, okamžitě je dotyčným subjektům předá. Brusel ale peníze zatím neproplácí a ministerstvo financí tam žádosti ani neposílá. Takzvané certifikace chce obnovit do dvou měsíců. To už by měly být vyřešeny sporné nákupy přístrojů v Krajské zdravotní.

Arno Fišera
Zdroj: ČT24