Drábkova reforma i přes kritiku zdravotně postižených uspěla

Praha - Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása dnes před zasedáním vlády předal Petru Nečasovi petiční archy s více než třiapadesáti tisíci podpisy. Postiženým lidem vadí návrh takzvané sociální reformy. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek dnes kritizované zákony předložil vládě a uspěl. Už v pondělí ale ustoupil v části návrhů, kterou kritizovali právě postižení. S Drábkem se jejich zástupci domluvili, že normy budou podle dohody upraveny ještě před odesláním do sněmovny. Jde o zákon o poskytování dávek handicapovaným a další novelu, která mění normy o pomoci v hmotné nouzi, o sociálních službách a o státní sociální podpoře.

„Jsem rád, že jsme našli kompromisní varianty sporných bodů. Každá ze stran musela v lecčem ze svých požadavků ustoupit,“ uvedl Drábek v tiskové zprávě. Připomenul také, že se s představiteli postižených dohodl na další spolupráci při přípravě nového způsobu posuzování závislosti u příspěvku na péči. Zatímco s radou postižených ministr našel cestu ke kompromisu, odboráři odmítají podle Drábka o změnách i jen diskutovat. Proti tomu se ale ohradil Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče. Výsledkem každé reformy má být zlepšení současného stavu. Drábkův balík zákonů podle nich naopak současný stav zhoršuje a slibované úspory jsou jen nerealistickým přáním.

Ministerstvo chce změnami zjednodušit systém sociální ochrany, zefektivnit práci orgánů státní správy a snížit administrativní zátěž pro uživatele služeb. Místo dosavadních dávek postiženým chce úřad vyplácet jen dvě – na mobilitu a na pomůcky, do kterých se počítá například i pořízení motorového vozidla, zvláštní úpravy automobilu nebo bytu. Změnit by se měl i systém posuzování zdravotního stavu kvůli přidělení příspěvků. Nově se má zkoumat místo desítek úkonů jen deset oblastí. Podle Národní rady zdravotně postižených by tak ale někteří lidé mohli o podporu od státu přijít.     

Politici chtěli pro lidi, kteří dostávají sociální dávky, zavést speciální kartičku, která by fungovala jako kombinace platební a identifikační karty. Usnadňovala by například styk s úřady a chodily by na ni sociální dávky. Postiženým to ale připadalo ponižující, navíc tvrdí, že zavedení takových karet by stálo tolik peněz, že by úspora byla zanedbatelná. Radě postižených se ale podařilo v pondělí dohodnout s ministerstvem, aby sociální karta, která měla nahradit i průkazy ZTP, nefungovala jako platební, ale jen jako identifikační. Průkazy pro postižené, které úřady vydají letos, by pak měly platit až do konce roku 2015.

„Směr reformy je určitě správný, ale určité jednotlivosti je nutné dopracovat. Jsem přesvědčen o tom, že jsou systémy, které jsou podstatně děravější. Na druhé straně je ale stále co zefektivňovat,“ podotkl senátor Milan Pešák. Má ale obavu z toho, aby ze speciálních karet neodplynuly peníze do institucí, které je připravují. „To by pak nepřineslo nic dobrého,“ dodal.

Příspěvek na péči by dál měli podle dohody dostávat potřební, ne přímo poskytovatelé služeb. Příjemci by ale měli na požádání úřadu prokázat, že peníze od státu vydali za opatrování. Ti, kdo se o postižené či seniory budou starat, by tak měli podepsat doklad, že peníze přijali. Příspěvek na péči se také nebude započítávat do příjmu při posuzování nároku na sociální dávky. Lidé s průkazkami TP, ZTP a ZTP/P budou mít dál například slevu na dopravu a jejich doprovod či vodicí pes s nimi budou moci jezdit zdarma.  

Balík úprav obsahuje také změnu v úpravě rodičovského příspěvku. „Rozvolňuje možnost čerpání příspěvku po druhém roce života dítěte, kdy nebude podmínkou celodenní pečování o dítě, rodič se tak bude moct alespoň částečně vrátit ke kariéře,“ řekl Drábek.