Senátor Šilar: Chceme v Evropě jednotný čas

Praha - Lidovecký senátor a autor petice za zrušení letního času Petr Šilar pořádá dnes v Senátu Konferenci k letnímu času. K diskusi si přizval několik odborníků a odpůrců, mezi nimiž je například europoslankyně Zuzana Roithová, která v první části konference přednášela o denních rytmech, nebo profesorka Helena Illnerová či historik Jaroslav Šebek. Střídání zimního a letního času už zrušilo Rusko. V České republice se jedná o komplikovanější proces kvůli směrnicím Evropské unie. Změna času způsobuje lidem rozličné zdravotní potíže.

„Jarní i podzimní změna času se týká každého člověka celý rok,“ míní Šilar. Přechod z jednoho času na druhý způsobuje lidem problémy se spánkem, bolesti hlavy či únavu trvalejšího charakteru. Za senátora se postavilo celostátní vedení lidovců. Šilar dokonce inicioval petici, již by ovšem muselo podepsat milion lidí, aby mohlo v rámci unie dojít ke změně. „Jedná se o občanskou iniciativu, neziskovou organizaci,“ podotkl senátor.

Prvním krokem bude spuštění webových stránek, k čemuž má dojít již 19. května. Následovat má celoevropská kampaň. „Téma jsme nazvali Pouze jeden čas (Only one time), je jedno, jestli bude jednotný čas letní, nebo středoevropský, hlavně aby byl pouze jeden,“ konstatoval senátor. Zatím probíhá v Česku anketa, zda lidé považují zrušení letního času za správný krok.

Rozhovor s Petrem Šilarem (zdroj: ČT24)

Petr Šilar, senátor:

„Problém vzniká především u lidí nad padesát let, u lidí na venkově, kteří musí dříve vstávat. Ti často dojíždějí do práce a se změnou času vstávají třeba ve tři ráno. Snižuje se ale i dojivost krav, změna času dělá problémy rovněž počítačovým expertům, kterým v operačních systémech najednou hodina chybí nebo přibývá. V období změny přibývá i dopravních nehod.“

Za získání milionu podpisů je třeba lobovat za jednotný čas nejen v tuzemsku, ale i po celé Evropě. „Kampaň bude z Česka koordinovat nově vytvořený pracovní výbor, pomocné výbory musíme vytvořit i v dalších zemích,“ řekl senátor. V současné době shánějí významné osobnosti – politiky či herce, kteří se záležitosti budou věnovat. „Kontakty máme na Slovensku, v Polsku a Rakousku,“ dodal Šilar.

V roce 2007 si nechala Evropská komise vypracovat studii, podle níž žádný dopad změny času na zemědělství není. Střídání zimního a letního času už ale zrušilo Rusko. Tamní prezident Dmitrij Medvěděv ohlásil jeho ukončení v únoru tohoto roku právě kvůli problémům s adaptací, s níž se potýkalo velké množství lidí.

Orloj
Zdroj: ČT24