Bárta odmítá, že by spolustraníkům nabízel provize

Praha - Neformální šéf Věcí veřejných (VV) Vít Bárta odmítá obvinění, že motivoval své spolustraníky k získávání financí do stranické pokladny dvacetiprocentní provizí. Podle dnešní Mladé fronty Dnes (MfD), která se odkazuje na utajovaný dokument z roku 2009, měl Bárta pobízet k nadhodnocování zakázek. Bárta ale v rozhovoru pro ČT prohlásil, že zakázky na ministerstvu dopravy naopak zlevnil, a to až o 5 procent. Z dokumentu prý rovněž vyplývá, že o důležitých věcech ve straně nerozhoduje její řádně zvolené vedení, ale několik málo lidí sdružených v Koncepční radě VV. Informace v MfD považuje za absurdní i celé vedení VV. Sociální demokraté kvůli tomu už vyzvali premiéra Nečase, aby z vlády odvolal i zbylé ministry za Věci veřejné. Podle Sobotky je nepřípustné, aby se dál podíleli na vedení země.

Existenci dokumentu deníku potvrdil v dubnu vyloučený člen VV Škárka i Markéta Vojtíšková, která už z politiky odešla. „Mladá fronta přinesla jediné svědectví pana Škárky, kterého nelze považovat za objektivního, protože se zjevně celé měsíce podílel na rozštěpení poslaneckého klubu VV,“ prohlásil Bárta. Ten Škárku vyzval, aby se omluvil a distancoval od svého svědectví. „Jinak ho budu muset zažalovat za zásadní poškození mého jména,“ dodal. Škárka Bártovu výzvu považuje za směšnou: „Nevidím důvod, proč bych se za skutečnosti, za pravdu měl omlouvat,“ řekl Škárka pro ČT. Koncepční rada VV měla být podle Škárky tajná a vědět o ní měl jen určitý okruh lidí kolem Bárty.

Členy Koncepční rady se podle MfD v roce 2009 stali Josef Dobeš,
Kateřina Klasnová, Karolína Peake, Jaroslav Škárka, Jana Pařízková a
Markéta Vojtíšková. Hlavní slovo v ní měl Bárta, který mohl navrhovat členy
rady či si vynucovat jejich chování v souladu s kodexem.

Informace v MfD jsou absurdní, tvrdí vedení VV

Vedení strany ale informace popírá, financování Věcí veřejných je podle něj transparentní a zákonné. Informace zveřejněné MfD považuje za absurdní. Bárta na tiskové konferenci uvedl, že se telefonicky spojil s Vojtíškovou, která popřela, že by byla konfrontována s nějakým dokumentem. Prý se jí jen dotazovali, zda v rámci strany probíhaly nějaké koncepčí porady.

Karolína Peake odmítá tvrzení MfD

„Já jsem místopředsedkyní strany, takže nevidím důvod, proč bych měla být členem jakési tajné pololegální skupiny, která řídí stranu. Jestli si představujete, že jsme se scházeli u kulatého stolu a propíchávali tam panenky voodoo s představami, který z našich politických konkurentů je představován touto panenkou, tak opravdu nic takového se nedělo.“


TOP 09 chce o situaci jednat na úrovni vládních špiček

Předseda strany TOP 09 Karel Schwarzenberg požádá premiéra Petra Nečase, aby svolal mimořádnou schůzku vládních špiček, na které by si koaliční partneři vyjasnili, jak postupovat proti narušování důvěryhodnosti kabinetu jako celku. Už dříve TOP 09 vyzvala Věci veřejné, aby zveřejnily své hospodaření. Podle ministra práce a sociálních věci Jaromíra Drábka by případný rozpad koalice zbrzdil plánované reformy, situace je podle něj vážná.

MfD: VV chtěly díky veřejným zakázkám získat vliv

Tomu, kdo pro stranu získá peníze, ať už z veřejné zakázky, nebo od sponzora, náleží odměna. „A to 20 procent z prostředků získaných ve prospěch VV (veřejná výběrová řízení, sponzorské dary),“ napsal prý Bárta v lednu 2009. Podle MfD je z dokumentu zřejmé, že VV chtěly z veřejných zakázek vytěžit co nejvíce a získat větší politický i ekonomický vliv. Také proto, aby se Bártovi vrátily prostředky, které do VV investoval. „Věci veřejné jsou povinny Vítu Bártovi vrátit celkovou výši investice,“ stojí v dokumentu.

Bárta však už neuvádí, kolik prostředků do strany vložil. Již v době vzniku dokumentu se podle MfD připravoval na to, že jeho lidé budou sedět na radnicích a ve státní správě a budou rozhodovat o veřejných zakázkách. Pro takové případy sepsal manuál, který nazval Etický kodex VV. Podle něj mohla být veřejná zakázka, o které bude člen VV rozhodovat, nadhodnocena maximálně o 10 procent oproti tržní ceně. Bárta ale obvinění z nadhodnocování zakázek v rozhovoru pro Českou televizi odmítl. „Všechny zakázky jsem naopak zlevnil o 2,5 až 5 procent, co se týče stavebních zakázek na ministerstvu dopravy,“ konstatoval.

MfD také uvedla, že o všem důležitém ve straně včetně veřejných zakázek nerozhoduje její řádně zvolené vedení, ale několik málo lidí sdružených v Koncepční radě VV.

Vít Bárta kolegům:

„O existenci Koncepční rady se musí zachovat absolutní mlčenlivost.“

Ta se podle dokumentu dala dohromady v roce 2009 a scházela se v Bártově bytě. Členy Koncepční rady se podle deníku v roce 2009 stali Josef Dobeš, Kateřina Klasnová, Karolína Peake, Jaroslav Škárka, Jana Pařízková a Markéta Vojtíšková. Hlavní slovo v ní měl Bárta, který mohl navrhovat členy rady či si vynucovat jejich chování v souladu s kodexem.