Průlom v hledání ztracených dětí, operátor rozešle SMS

Praha – Během několika měsíců spustí jeden z mobilních operátorů nový systém, který by měl pomoci při hledání ztracených dětí. Lidé, kteří se zrovna pohybují v okolí místa zmizení, dostanou od operátora SMS zprávu. Plán brzdily dva roky technické problémy, nyní už zbývá doladit jen detaily. Do projektu, který ve Francii a v Řecku běžně funguje, by se časem mohli zapojit i další operátoři. Zatím budou moci při pátrání pomoct jenom zákazníci T-Mobilu. Loni hledali policisté za celý rok přes 6 700 dětí. Více než dvě třetiny případů tvoří děti, které utíkají z ústavní výchovy.

Pomoc veřejnosti může být během prvních hodin po zmizení dítěte nedocenitelná. SMS zprávy jsou navíc nejrychlejší možností, jak se lidé mohou o pátrání dozvědět. Po nahlášení pohřešovaného dítěte tak nově policie kontaktuje operátora, který poskytne telefonní čísla, kam se budou zprávy rozesílat. SMS dostanou pouze lidé v nejbližším okolí místa, kde se dítě naposledy pohybovalo. Kdo se nebude chtít pátrání účastnit, bude mít možnost službu odmítnout.

„Nyní ladíme technické řešení, protože policie pochopitelně měla řadu požadavků, které my musíme zohlednit,“ řekla ČT mluvčí T- Mobile Martina Kemrová. Ministerstvo vnitra řeší s operátorem i finanční otázku. Není zatím jasné, kdo bude službu platit.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Letos bylo pohřešováno už víc než 2 000 dětí

Resort také doufá, že Telefónica O2 a Vodafone se do projektu časem také zapojí. „Podobný projekt může být samozřejmě mnohem účinnější, když do něj budou zapojeni zákazníci všech mobilních operátorů, proto jsme o zapojení určitě ochotni jednat,“ uvedl mluvčí Vodafone Miroslav Čepický. Projekt je připravena podpořit i Telefónica O2. „Musí ale být vyřešena všechna jeho legislativní a provozní úskalí,“ dodal mluvčí O2 Martin Žabka.

Pátrání po dětech pomocí SMS
Zdroj: ČT24