Za homosexuály chce lobovat nová platforma PROUD

Praha - V Česku začíná fungovat nová platforma PROUD, která se chystá bojovat za větší zrovnoprávnění homosexuálů, transsexuálů a dalších menšin. Chce dosáhnout mimo jiné toho, aby lesbické ženy a gayové mohli adoptovat děti či uzavírat manželství. Sdružení svou činnost oficiálně odstartuje 17. května, na který připadá mezinárodní den proti homofobii.

Zájmy homosexuálů v Česku prosazovala dříve Gay Iniciativa, která ukončila svou činnost po přijetí zákona o registrovaném partnerství. O uzákonění možnosti žít v oficiálním svazku usilovala také Gay a lesbická liga, také ona pak ale prakticky přestala fungovat. Jejich nástupcem se chce nyní stát Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu - v angličtině zkratka znamená hrdost.

„Zdálo se, že všechny bitvy jsou už vybojovány, ale to je jen zdání. Nastává teď taková výměna generací, když někteří lidé odešli do 'aktivistického důchodu˙,“ uvedl sociolog a člen platformy Zdeněk Sloboda. Dodal, že nové sdružení nemá ale jen jedno zásadní téma, jako měly dřívější organizace. Chce se zaměřit na víc oblastí. V nejbližší době hodlá prosazovat změny chystaného občanského zákoníku, který má ve středu projednávat vláda. Podle aktivistů navrhovaný kodex registrované partnerství „cíleně opomíjí a ignoruje“. Česká společnost je podle Slobody sice k sexuálním menšinám tolerantní - tři čtvrtiny lidí gaye a lesbické ženy uznávají - ale tři z deseti lidí by je za souseda nechtěli.

Mezi hlavní cíle PROUDu:

  • adopce nejen vlastního potomka partnera či partnerky, ale i dětí z ústavů
  • uznání partnera či partnerky v registrovaném svazku za rodiče dětí svého protějšku - nyní má dítě jen jednoho rodiče a vztah není možné právně upravit
  • možnost lesbických žen podstupovat umělé oplodnění
  • možnost párů žen či mužů uzavírat manželství.
  • zlepšení života seniorů z řad sexuálních menšin.
  • ochrana homosexuálů před diskriminací v pracovním procesu
Vydáno pod