Ani Tluchoř, ani Doktor - šéfem poslanců ODS je Stanjura

Praha - V čele poslaneckého klubu ODS stane překvapivě dosavadní první místopředseda Zbyněk Stanjura. Ve volbě tak neuspěl ani Petr Tluchoř, ani Martin Doktor, který byl ještě ráno označován za nejvážnějšího Tluchořova soupeře. Tomu vyčítaly Věci veřejné i někteří poslanci ODS jeho angažmá v nedávné vládní krizi, kdy údajně s Kristýnou Kočí připravoval puč. Navíc prý nebyl loajální k premiérovi Nečasovi.

Ještě před volbou se do Tluchoře pustil premiér Nečas a vyzval ho, aby znovu nekandidoval, přitom měl být podle předběžných informací jasným favoritem volby. Tluchoř nakonec kandidoval i přes Nečasovu výzvu, ani v jednom ze tří kol volby ale neuspěl. Dost hlasů v prvních dvou kolech nezískal ani Tluchořův hlasitý kritik Michal Doktor. Před třetím kolem proto poslanci jednali o nových kandidátech a Tluchořovi se nakonec postavil Stanjura. Podle neoficiálních informací získal 33 hlasů a Tluchoř 17.

Tluchoř tak po několika letech ztrácí vlivnou pozici v grémiu ODS. Až dosud se za občanské demokraty účastnil i klíčových koaličních jednání ve formátu K9. Kromě předsedy volili občanští demokraté i celé vedení frakce: Prvním místopředsedou se podle informací z jednání stal Jan Bauer. Post místopředsedy obhájili Marek Benda a Václav Mencl. Nově se místopředsedou stali Jan Vidím a Jan Čechlovský.

Věci veřejné byly výsledkem volby překvapeny, podle šéfky poslanců Karolíny Peake byly původní zprávy z ODS takové, že Tluchoř svou funkci obhájí. „Plně respektujeme rozhodnutí poslaneckého klubu, je to stranické, nikoli koaliční území,“ řekla novinářům Peake, která bude se Stanjurou profesionálně spolupracovat. „Potom, co jsme si prožili s panem Tluchořem, byla komunikace opravdu ztížená. Koneckonců jsme si otevřeně řekli na počátku schůze, že se nemáme rádi, ale ani to mi nebránilo v tom s ním zcela profesionálně jednat,“ podotkla Peake.

Zbyněk Stanjura se narodil 15. února 1964 v Opavě a vystudoval elektronickou fakultu VUT v Brně. Před vstupem do komunální politiky pracoval jako programátor a později ředitel ve firmě ESKON, věnující se identifikačním systémům. 

V letech 2000 – 2010 byl radním Moravskoslezského kraje a v letech 2002 – 2010 byl primátorem Opavy a také místopředsedou Svazu měst a obcí. V roce 2010 byl zvolen do Poslanecké sněmovny, kde se stal prvním místopředsedou klubu ODS. 

Stanjura vstoupil do ODS v roce 1991, od roku 2002 je předsedou moravskoslezské organizace.