Bitva o nezdaněné výsluhy policistů a vojáků pokračuje

Praha - Další bývalí policisté a vojáci hodlají ještě tento týden podat žalobu na stát kvůli patnáctiprocentnímu zdanění výsluhového příspěvku. Svým krokem se připojili k bývalému armádnímu důstojníkovi, který ze stejného důvodu zažaloval vládu už koncem dubna. Jeden z žalujících, bývalý policista Svatopluk Svatoň dostával před zdaněním 17 tisíc, nyní má na výslužném o tři tisíce méně. Krok vlády považuje za podraz.

U policie pracoval 25 let, v roce 1995 měl ale ve službě těžkou autonehodu. Přežil jen se štěstím, trvalé následky si nese dodnes a kvůli zdravotním problémům nemůže sehnat práci. Žije tedy pouze ze své výsluhy. „Cítím v tom, vulgárně řečeno, podraz vlády vůči policistům, kteří plnili své povinnosti podle zákona, a najednou na ně zákon zapomněl,“ říká Svatopluk Svatoň.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09):

„Výsluhový příspěvek je příjem, nezdaněný příjem je výjimka. My výjimky odstraňujeme a odstranění výjimek nemůže být nezákonné.“

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

V České republice pobírá výsluhový příspěvek zhruba 45 tisíc bývalých hasičů, policistů a vojáků. Ročně to stojí státní pokladnu přes 5,5 miliardy korun, přičemž průměrná výsluha je necelých 12 tisíc korun měsíčně. Přes 50 tisíc dostává 6 lidí.

Zrušení daňových výjimek je součástí vládní daňové reformy. Vedle výsluh u ozbrojených složek by mělo zaniknout například osvobození od daně u stravenek nebo režijních jízdenek, ale také u příspěvku na výstroj. Skončit by měl i odpočet od daně u příspěvku odborům.

Ministr financí Miroslav Kalousek
Zdroj: ČT24
Vydáno pod