Ústavní soud: Výrok Wagnerové o Kalouskovi je překroucený

Brno - Místopředsedkyně Ústavního soudu (ÚS) Eliška Wagnerová se ohradila proti tvrzení, že přirovnala ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) k nacistům. Jde prý o hrubé překroucení rozhovoru, který poskytla koncem dubna Lidovým novinám. Ve stanovisku soudu to uvedl generální sekretář soudu Tomáš Langášek.

Dezinterpretace se navíc podle soudu začala v médiích řetězit a komentovali ji například předseda vlády Petr Nečas (ODS) a předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). „Je zřejmé, že událost již žije zcela samostatným mediálním životem,“ uvedl generální sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek. Wagnerovou podle něj vyhrocení jejího výroku mrzí. 

Soudkyně v novinovém rozhovoru vysvětlovala nález, kterým Ústavní soud zrušil změny ve stavebním spoření. Terčem kritiky soudu bylo mimo jiné zpětné snížení státního příspěvku na stavební spoření za rok 2010, které bylo označeno jako zvláštní daň. Podle soudu to však byl krycí manévr, který ve skutečnosti maskoval porušení zákazu zpětné účinnosti zákona.   

„Víte, no tak to se nedá. Pracovat jenom se slovy, abych dospěla k chtěnému výsledku při popření účelu. To nejde. To je netolerovatelné. Kdybych se vrátila do historie, takhle se pracovalo v nacistickém Německu,“ uvedla Wagnerová v rozhovoru. Na dotaz redaktorky, zda nepřehání, když srovnává Kalouska s nacisty, odpověděla, že jde o hyperbolu užitou v zájmu názornosti. Hovořila také o nutnosti chránit čistotu parlamentní kultury a úroveň demokracie. 

Do kritiky Wagnerové se ale mezitím pustil např. premiér Petr Nečas: „Tady existuje i jistá míra předpojatosti u některých členů Ústavního soudu, protože já považuji například za neuvěřitelný výrok, který řekla paní místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová na adresu ministra financí Kalouska, kde ho přirovnala k nacistům, to je něco, nad čím mi zůstává rozum stát,“ uvedl Nečas v televizní diskuzi.