V Praze demonstrují zastánci legalizace marihuany

Praha - V centru Prahy se shromáždilo více než pět tisíc příznivců legalizace marihuany, kteří demonstrací a pochodem centrem Prahy chtěli podpořit pěstování konopí pro léčebné a „rekreační“ účely. Průvod se po poledni vydal z Karlova náměstí přes Václavské náměstí a Vinohrady do parku Parukářka na Žižkově. Pochod byl poklidný, policisté nemuseli řešit žádné konflikty. Happening na Parukářce s koncerty a doprovodnými akcemi potrvá do večerních hodin.

Čeští zastánci uzákonění konopí se počátkem května setkávají pravidelně, letošní protest je již čtrnáctý v řadě. Převážně mladí lidé z Prahy i okolí se letos opět nejprve sešli na Karlově náměstí. „Demonstrujeme tady proti kriminalizaci konopí a jejich uživatelů. Žádáme vládu, aby ukončili tuhle nesmyslnou válku proti konopí. Vraťte nám naše konopí a respektujte naše práva,“ řekli pořadatelé při krátkém proslovu.

Za doprovodu hlasitě hrající hudby a pod oblaky kouře z tabákových i marihuanových cigaret se poté průvod vydal centrem Prahy na Žižkov. Na pořádek dohlížely desítky policistů v uniformách i v civilu. Tančící a skandující mladí lidé s transparenty se na Václavském náměstí stali atrakcí pro turisty, kteří je fotografovali. Zatímco velitel zásahu odhadl počet účastníků průvodu mezi 5 500 a 6 000, podle organizátorů byl jejich počet vyšší. „Určitě nás bylo přes 6 000,“ řekl mluvčí pořadatelů Robert Veverka.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Na Parukářku průvod došel kolem 14:45. Počet protestujících se tu zvýšil o několik stovek lidí, kteří se přišli pobavit na připravené koncerty a doprovodné akce. Na dvou pódiích organizátoři připravili vystoupení několika kapel, například Prague Conspiracy. U desítek stánků si také lidé mohli koupit výrobky z marihuany, a to od textilních výrobků z konopí po konopné pivo.

I letos organizátoři rozdávali semínka marihuany. Akce se sice jmenuje Semínka seniorům, vzít si je ale může každý „nemocný plnoletý občan“. Účastníci se také mohli podepsat pod petici žádající legalizaci marihuany. V minulosti se Million Marihuana March, jak se protest jmenuje, konal na Letné. Kvůli výstavbě tunelu Blanka, který změnil tamní plochu na staveniště, se happening přesunul na Parukářku. Podobný pochod se pod stejným názvem koná i v dalších světových metropolích.

Marihuana je podle všeho nejrozšířenější ilegální drogou v ČR, podle průzkumů ji vyzkoušela více než polovina lidí ve věku 15 až 34 let. Podle zákona není držení „menšího než malého množství“ drogy (do 15 gramů) trestným činem, ale jen přestupkem. Volání po legalizaci marihuany dosud neuspělo, ačkoli její zastánci poukazují na to, že užívání konopí může pomoci u zeleného očního zákalu nebo ulevit nemocným s rakovinou nebo roztroušenou sklerózou.

Před měsícem Státní ústav pro kontrolu léčiv zaregistroval první lék, který obsahuje výtažek z konopí. Ústní sprej má pomáhat pacientům s roztroušenou sklerózou od svalové ztuhlosti. Část odborníků ale poukazuje i na nebezpečí častého užívání marihuany, u lidí s genetickými předpoklady může odstartovat vznik schizofrenie.

Vydáno pod