Voják žaluje stát kvůli zdanění výsluh

Praha – Ministerstvo obrany v rámci hledání úspor vojákům zdanilo výsluhový příspěvek patnácti procenty. Jenže armádní příslušníci si to nechtějí nechat líbit. Jeden z bývalých vojáků už ministerstvo kvůli zdanění žaluje. Přidat se k němu chtějí další čtyři vysloužilci. Kromě vojáků se do sporu zapojili i bývalí policisté, hasiči, celníci a pracovníci vězeňské služby, ti všichni totiž mají na výsluhy po 15 letech služby nárok. Píší o tom dnešní Lidové noviny.

Několik měsíců se mezi sebou dohadovali, až nakonec vybrali dostatek peněz na advokáta a jako první vlaštovku poslali žalobu pražskému městskému soudu. „Ministerstvo obrany zatím žádnou žalobu fyzicky neobdrželo. Zdanění výsluhových náležitostí není jednostranným krokem rezortu obrany, ale je to součást úsporných opatření, které schválila vláda a parlament,“ brání se mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Voják požaduje zrušení „neústavního rozhodnutí“

Vojáci žalují stát kvůli zdanění výsluh (zdroj: ČT24)

Mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková:

„Žaloba již byla přidělena konkrétnímu soudci, nyní nejprve doručíme žalobu ministerstvu obrany k vyjádření se a poté zvolíme další procesní postup.“

Městský soud v Praze žalobu bývalého vojáka proti ministerstvu obrany obdržel na začátku týdne. Žalobce napadá rozhodnutí, které vyměřilo a posléze zdanilo, výsluhový příspěvek. Žalobce požaduje, aby bylo „neústavní rozhodnutí“ rezortu zrušeno.

Stát ale se zdaněním příspěvku počítá a trvá na něm. Do státní kasy by mělo ročně vrátit stovky milionů. „Vláda dělá maximum pro snížení zadlužení země. Zdanění výsluh je jedním z kroků. Státnímu rozpočtu ušetří stamiliony korun ročně,“ potvrzuje mluvčí vlády Jan Osúch.

Veteráni se nevzdají

Člen pracovní komise Sdružení válečných veteránů Miroslav Pechát:

„Ve své podstatě je v tomto případě jedno, jestli žalobce bude jeden nebo jich bude deset nebo tisíc. Smyslem je, aby se to dostalo k Ústavnímu soudu, od něhož budeme očekávat, že ten zákon o zdaňování výhod zruší.“

Vojenští vysloužilci ale chystají další žaloby. K iniciativě se totiž přidalo více než 1 200 lidí. „Každý bývalý voják z povolání, nebo ostatní příslušník ozbrojených zdrojů, pokud má pocit, že mu bylo ukřivděno, tak má právo se bránit soudní cestou,“ dodal k tomu náčelník generálního štábu české armády Vlastimil Picek.

Pokud to bude potřeba, vojáci nezůstanou jen u české justice. Plánují přesvědčit některé poslance, senátory nebo třeba i prezidenta, aby sami podali návrh na zrušení nového zákona pro jeho protiústavnost.

Ministerstvo loni naplánovalo největší zásah do odměn vojáků od vzniku profesionální armády v roce 2005. Nejprve chtělo zkrátit jejich mzdy o deset procent, poté jim sáhnout i na příspěvek na bydlení, konkrétně ho zdanit 23 procenty. Stejně naložilo i s jejich výsluhami, jen je zdanilo o něco méně – 15 procenty. Už loni v srpnu bylo slyšet nespokojené hlasy, nyní však vojáci přistupují ke konkrétním právním krokům.

Vydáno pod