Besser: Zákon o vyrovnání s církvemi chci do roka

Praha – Legislativní podobu vyrovnání českého státu s církvemi by měl parlament přijmout nejpozději příští rok. V Interview ČT24 to uvedl ministr kultury a předseda vládní komise pro vyrovnání Jiří Besser. Nečasova vláda také preferuje výraznější podíl vrácených hmotných statků na úkor finančního odškodnění, podle Bessera se ovšem nedá předpokládat, že by vyrovnání nepostihlo státní rozpočet.

„Budeme se snažit dohodnout takové podmínky, aby křivda byla napravena a státní rozpočty České republiky utrpěly do budoucna co nejméně,“ doplnil v Interview ČT24 Besser a zároveň dodal: „Nepředpokládám, že by byla přijatelná varianta vůbec nesahat na státní rozpočty.“

„Věřím, že nejdéle v roce 2012 budou všechny legislativní kroky splněny a skutečně dojde k vyrovnání českého státu s církvemi,“ informoval ministr kultury. „Jako občan Jiří Besser udělám všechno pro to, abych nebyl členem Parlamentu, který porušuje ústavu tohoto státu,“ dodal s odvoláním na vyjádření Ústavního soudu, podle kterého Parlament svou dlouhodobou nečinností v celé záležitosti postupuje protiústavně.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Větší podíl naturálních restitucí? Podle ČSSD problém

Předchozí vládní kabinet Mirka Topolánka počítal s tím, že stát během 60 let vyplatí církvím 270 miliard (80 miliard vč. úroků), navrátí jim třetinu majetku a do 20 let je přestane dotovat. Stávající vláda uvažuje o výraznějším podílu navráceného hmotného majetku. „Budeme vycházet z premisy naturálních restitucí a navrhujeme následně řešit i poměrnou výši finanční náhrady,“ uvedl ministr.

Taková možnost nevadí ani pražskému arcibiskupovi Dominiku Dukovi: „Ze strany občanské společnosti je větší spíše ochota restituovat věci naturálně, protože stát nemusí měnit rozpočtová pravidla.“ Opozice však nesouhlasí. „Sociální demokracii se změna poměru vydaného majetku a peněz nezamlouvá. Bojíme se toho, jak by církve zvládaly hospodaření s majetkem a zda by o něj ve finále nemusely přijít,“ konstatoval stínový ministr kultury za ČSSD Vítězslav Jandák.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa:

„Nejjednodušším způsobem, jak by stát mohl vyřešit majetkové vyrovnání s církvemi, by bylo vrátit jim veškeré blokované pozemky. Peníze, které měly církve dostat jako náhradu, by tak stát ušetřil.“

Besser má vyjednat schůzku s církvemi

Včerejší zasedání vládní komise pro vyrovnání státu s církvemi dohodlo, že ministři kultury a financí připraví ocenění naturálního plnění. Besser předpokládá, že připravovaný návrh řešení bude natolik přijatelný, aby o něm byly církve a náboženské společnosti ochotny jednat. V blízké době proto dohodne setkání se zástupci církví a náboženských společností.