Do Prahy se sjeli odborníci na unikátní kolektory

Praha – Do hlavního města se sjeli odborníci na podzemní kolektory. Speciálními tunely vedou pod metropolí inženýrské sítě. Zástupci hlavního města, Ostravy, Brna a Plzně se dohodli na dlouhodobé spolupráci, která by jim měla umožnit lepší předávání zkušeností s výstavbou a údržbou podzemí moderních měst.

„Význam kolektorové sítě pro městskou infrastrukturu je v podstatě neocenitelný, jsou to taková střeva velkoměsta,“ řekl ČT generální ředitel Kolektory Praha a. s. Jan Svátek. Kabely a potrubí vedené pod povrchem mají delší životnost a technici k nim mají i lepší přístup. Každé dva týdny navíc podzemní síť pravidelně kontrolují technici. Stav čerpadel, ventilátorů nebo třeba teploty v podzemí hlídají čidla.

Kolektory jsou průchozí podzemní tunely, které slouží k vedení a ukládání inženýrských sítí, kudy proudí do domácností voda, elektřina, plyn nebo data z internetu. Podle pražského radního pro infrastrukturu Radka Lohynského (ODS) se tak statisíce občanů Prahy nepotkávají s rozkopanými silnicemi a chodníky: „Opravy se provádějí v této světově unikátní kolektorové podzemní síti.“ 

Reportáž Marty Machkové (zdroj: ČT24)

Podzemní šachty se v Praze začaly plánovat už v šedesátých letech. Koncem 80. let vedlo podzemím 50 kilometrů tunelů. Dnes je síť o čtyřicet kilometrů delší a propojuje historické centrum i nová sídliště. V hloubce 35 metrů vedou například pod Českou národní bankou a Slovanským domem.

Vydáno pod