Schůze k ProMoPru se kvůli Vondrově nemoci asi přesune

Praha - Předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová (ODS) svolala mimořádnou schůzi sněmovny k údajně předražené zakázce pro firmu ProMoPro na čtvrtek 5. května. Zasedání iniciovala opoziční ČSSD kvůli údajnému plýtvání penězi při předsednictví EU. Jednání bude ale zřejmě ihned po zahájení přerušeno a odročeno na neurčito. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dnes uvedl, že tehdejší vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS), se kterým je kauza spojena, se z jednání omluvil. Ministr nastoupí večer do Ústřední vojenské nemocnice. Má potíže s páteří. ČSSD chce, aby ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) informoval poslance o zjištěních ministerstva. Vondra by potom měl vysvětlit svou roli.

„Byl jsem informován ministrem obrany Alexandrem Vondrou, že v důsledku zdravotních komplikací se příští týden nebude moci plně účastnit programu schůze Poslanecké sněmovny,“ uvedl Sobotka. Doplnil, že dopřeje Vondrovi čas na to, aby se uzdravil. Jednání chce posunout na začátek června, kdy má začít příští řádná schůze. „Požádal jsem předsedkyni Poslanecké sněmovny, abychom našli nějaké legislativní řešení, jak tuto mimořádnou schůzi posunout,“ dodal Sobotka. Podle Němcové vyjdou koaliční poslanci opozici vstříc: „Nebudeme mít důvod. Když pan ministr bude v nemocnici, tak je jasné, že ta diskuse tady nemá logiku.“

Poslanci dvou menších koaličních stran už avizovali, že by při mimořádné schůzi opustili sál a opoziční ČSSD a KSČM by tak měly sílu schválit program schůze. ODS ale zdůrazňuje, že podle koaliční smlouvy mají TOP 09 a VV hlasovat proti. Sociální demokraté už v minulosti schůzi vyvolali. Poslanci ale tehdy hlasy koalice neschválili program a zasedání se nekonalo.

Představitele TOP 09 při debatě o programu rozhořčil Vondrův projev. Podle nich si dostatečně „neposypal hlavu popelem“, jak prý bylo v koalici dohodnuto. Volali proto po jeho rezignaci. Strana VV zase žádala Vondrovo odvolání při nedávno zažehnané vládní krizi. Ministr obrany nabídl premiérovi Petru Nečasovi (ODS) demisi, ve vládě zatím zůstává.

Společnost ProMoPro spol. s r. o. zajišťovala dodávky audiovizuální techniky a další služby na konference v Praze a v regionech. Zakázku dostala bez řádného výběrového řízení. Od Úřadu vlády dostala firma zaplaceno zhruba 550 milionů korun. Podle ministerstva financí ale není zřejmé, co stát za polovinu plateb získal. Část peněz je zablokována na údajně podezřelých účtech v Rakousku. Ministerstvo podalo trestní oznámení, případ vyšetřuje policie.

Ministr obrany Alexander Vondra
Zdroj: ČT24