Nechcete se svlékat? Na rehabilitaci Na Bulovce zapomeňte

Praha – Pokud chcete chodit s dětmi na rehabilitace do nemocnice Na Bulovce, může vás překvapit neobvyklé nařízení. Do rehabilitačního bazénu musí chodit rodiče i děti bez plavek. Někteří pacienti to považují za nepříjemné a ponižující. Nemocnice mluví o hygienických důvodech. V Motole přitom nazí pacienti do rehabilitačního bazénu naopak nesmí vůbec.

„Dostala jsem takový přímý příkaz nebo nařízení – rehabilitace bez plavek. Bála jsem se, že ten ostych nepřekonám. Nebylo mi to vůbec příjemné,“ popsala ČT své zkušenosti bývalá pacientka nemocnice. Na Bulovce se přitom běžně stává, že v jednom bazénu jsou spolu nahé holčičky předškolního věku s několika dospělými muži nebo malí chlapci a několik dospělých žen.

Petr Weiss:

„Z rodin, kde je nahota tabuizována, může být pro to dítě docela nepříjemný pohled na cizí nahé lidi a může je i předčasně sexualizovat.“

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Vedení nemocnice se hájí, že nahotu nařídilo kvůli zdraví pacientů. „Jde především o hygienu, protože pacienti si na plavkách můžou donést různé bakterie, což nám bohužel potvrdily i testy, které naši hygienici dělali,“ uvedl mluvčí nemocnice Jakub Hofmann. 

V USA by mohlo jít i o sexuální zneužití dítěte

V Motole plavky nikomu nevadí, bez nich vás naopak do bazénu vůbec nepustí. Podle sexuologa Petra Weisse by v konzervativnějších zemích, například ve Spojených státech, mohlo být něco podobného považováno dokonce za sexuální zneužití dítěte. „Úprava vody probíhá automaticky, takže není ani hygienický důvod pro to, aby se cvičilo v rehabilitačním bazénu bez použití plavek,“ dodala vedoucí lékařka oddělení hygieny a epidemiologie Vilma Benešová.

Vydáno pod