Fingovaných svateb s cizinci stále přibývá

Praha - Podle policejních čísel za uplynulý rok stále roste počet těch, kteří vstupují do manželství za peníze jen kvůli získání českého občanství. Policie vloni odhalila 42 fingovaných svateb, o šest víc než v roce 2010. Ve falešném svatebním byznysu čím dál častěji figurují organizované skupiny, které vydělávají na zoufalé situaci lidí. Čecha nebo Češku hledají zprostředkovatelé různými způsoby. Je možné na ně narazit i na zahraniční dovolené, na pláži nebo v hotelu, hlavně pokud je tam vytipovaná osoba bez partnera, varuje policie.

Motiv fingované svatby se objevil třeba v oscarovém filmu Kolja. Současná praxe je přitom mnohem drsnější. Zatímco dřív šlo spíš o jednotlivce, kteří si přišli na několik tisíc korun, teď stojí za svatbami na oko gangy, které si nechávají tučné provize, někdy až čtvrt milionu korun. „Tyto fingované svatby jsou převážně uzavírány mimo území České republiky a velmi často jsou taky organizovány,“ vysvětluje mluvčí cizinecké policie Barbora Kudláčková.

Organizované skupiny podvodníků často svoje triky zkouší na ty, kteří jsou ve finanční tísni. „V těchto případech velmi často figurují lidé ze sociálně slabých skupin, někteří s vidinou snadného zisku se dostanou do velkého problému, jak se zákonem, tak například v oblasti vyplácení sociálních dávek,“ doplňuje Kudláčková.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

V případě účelové svatby s cizincem může jít novomanžel nebo novomanželka až na rok do vězení. Tříletý trest potom hrozí tomu, kdo inscenované svatby organizuje. V posledních letech se začali objevovat také tak zvaní falešní otcové. Ti se za úplatu hlásí k cizímu dítěti, které tak má automaticky nárok na zdejší občanství. Výjimkou však nejsou ani obrácené případy, kdy cizinci hledají v Česku matky, aby na občanství dosáhli přes jejich dítě.

Otcem mongolského dítěte za 50 tisíc

Naposledy takový případ řešila policie ve Frýdku-Místku. Tam se třiadvacetiletý muž na matrice nahlásil jako otec dítěte mladé Mongolky. Podle vyjádření ostravské policie se muž nakonec doznal, že se na matrice přihlásil účelově, ač věděl, že není otcem, a získal za to 50 tisíc korun. Jeho údajná partnerka však přesto povolení k přechodnému pobytu dostala. Dítě po narození automaticky dostalo české občanství a to je podle zákonů ČR nezrušitelné. Jeho matka pak bez problémů získala povolení k legálnímu pobytu.

Policie ve spolupráci se státním zástupcem případ řešila ve zkráceném řízení. Žalobce nakonec na osm měsíců podmíněně odložil podání návrhu na potrestání. „Je to jistá forma podmínky a zkušební doby. Pokud se během osmi měsíců muž ničeho nedopustí, nebude potrestán. Státní zástupce k tomuto kroku přistoupil především kvůli úplnému doznání mladíka,“ vysvětlila policejní mluvčí Daniela Vlčková.

Podobných případů loni v Česku policie zaznamenala čtrnáct. Oproti roku 2009 jich bylo o 19 méně. Naopak podle policejních statistik přibylo fiktivních sňatků. „Těch policie na území celé České republiky odhalila 42. V roce 2009 jich bylo 36,“ uvedla mluvčí.