K12: Novým ministrem vnitra bude bývalý policista Kubice

Praha - Novým nestranickým ministrem vnitra by se měl stát někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice. Vyplývá to ze závěrů jednání koaliční K12, které se uskutečnilo v pondělí večer v Kramářově vile. Ve vládě nakonec zůstává dosavadní ministr a předseda Věcí veřejných Radek John, do jeho agendy vicepremiéra přejde odpovědnost za boj s korupcí. Své křeslo ministra školství uhájil i další člen VV Josef Dobeš. Místo Bárty získá dosavadní náměstek ministra dopravy Radek Šmerda.

Podle premiéra Petra Nečase nynější změny nejsou poslední. Další výměny ministrů budou následovat do konce června, kdy obnovená vláda požádá Poslaneckou sněmovnu o vyslovení důvěry. Hlasování spojí s „klíčovými reformními zákony“. „Do té doby budou provedeny další personální změny ve vládě vycházející z hodnocení jednotlivých ministrů, jejich přínosu pro vládu, kvality práce ale také toho, co vládě z hlediska veřejného mínění přinášejí, nebo nepřinášejí,“ uvedl Nečas. Odmítl přitom upřesnit, který z ministrů by ještě měl odejít.

Kubiceho navrhl premiér Nečas a vybrali koaliční vyjednávači z deseti kandidátů. Kubice nyní vlastní poradenskou agenturu, Nečas očekává, že jako ministr „upraví své podnikání“. Podle dosavadního ministra Johna je Kubice jako bojovník proti korupci důvěryhodný. „Velmi vítám, že v nominaci jsem mohl doporučit nominaci plukovníka Kubiceho, kterého všichni známe léta. Je to důvěryhodná osoba se zkušenostmi z boje proti korupci, a to je pro nás garancí, že to, co bylo nastaveno, bude pokračovat a nedojde k žádnému přerušení,“ uvedl John.

Radek John:

„Celou dohodu chápeme ovšem jakožto prozatímní, protože bude hlasování o důvěře po strukturálních změnách a poté, co budou vyřešeny ještě věci, kterých jsme se tady dotkli, ale nevyřešili a neřešili, což je pro nás například kauza Promopro.“

Obsazení křesla ministra vnitra nestraníkem bylo zásadním požadavkem ODS v reakci na informace o údajné snaze bezpečnostní agentury ABL, kterou dříve vlastnil odstupující ministr dopravy Bárta, proniknout do státní správy. VV měly boj s korupcí jako jedno ze zásadních předvolebních témat a John se ministerstva původně vzdát nechtěl. Nakonec zástupci VV ustoupili a vicepremiér o své nové funkci prohlásil, že hodlá antikorupční opatření ve vládě koordinovat. Odešel by prý ve chvíli, kdyby se ukázalo, že jeho pravomoci jsou jen formální.

Na dopravu usedne dosavadní náměstek Šmerda

Obsazení resortu vnitra bylo zřejmě hlavním sporem na schůzce koaličních špiček. Zástupci ODS, TOP 09 a VV ale nakonec dospěli ke kompromisní variantě změn. Neformální lídr VV Bárta odstoupil z funkce ministra dopravy už dříve sám kvůli podezření, že si kupoval si loajalitu vlastních poslanců, což byl také spouštěcí mechanismus současné vládní krize. Ministerstvo po něm povede dosavadní náměstek Radek Šmerda.

Setrvání kritizovaného Dobeše v křesle ministra školství premiér v noci vysvětloval nutností zdárně dokončit přípravu státních maturit i „politickým kompromisem“. „Dohodli jsme společnou pozici ODS a TOP 09 a na základě této pozice vezmu zpět odvolání pana ministra Dobeše,“ konstatoval Nečas. Mininistr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg zhodnotil výsledek pětihodinového komplikovaného jednání jako šťastné řešení a vyjádřil přání pokračovat v reformním úsilí. Také Nečas předpokládá, že nyní se vláda „zaměří na věcné reformní cíle“.

Jan Kubice

Sedmapadesátiletý bývalý policista stál v čele ÚOOZ od ledna 1995 do prosince 2007. Od policie odešel počátkem roku 2008 kvůli neshodách s tehdejším ministrem vnitra Ivanem Langrem (ODS) a vedením policie. Čtyři dny před volbami do Poslanecké sněmovny v květnu 2006 předal členům sněmovního branného a bezpečnostního výboru zprávu, v níž uvedl, že organizovaný zločin přerostl do státní správy a že někteří politici z ČSSD se snaží zmařit vyšetřování některých případů. Podle ČSSD byla zpráva nepravdivá a poškodila její dobrou pověst. Kubice proto čelil žalobě sociální demokracie i jejího bývalého předsedy Jiřího Paroubka. Soud Paroubkovu žalobu zamítl, strana ji později stáhla. V současnosti je spoluvlastníkem soukromé firmy zabývající se bezpečnostním poradenstvím SUB S.A., s.r.o.