V Česku dostal registraci první lék s marihuanou

Praha – Česká republika zaregistrovala první lék, který obsahuje výtažky z konopí setého, tedy marihuany. Sprej pod jazyk s názvem Sativex má pomáhat lidem s roztroušenou sklerózou. Česká republika patří mezi první tři země Evropské unie, které přípravek zaregistrovaly. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) by se mohl dostat do lékáren na konci letošního roku. Jedno balení vyjde přibližně na 15 tisíc korun.

Lidé s roztroušenou sklerózou nový přípravek vítají. Podle Marka Tomažiče ze Sdružení mladých sklerotiků je sice nevyléčitelné nemoci nezbaví, ale zmenší jejich utrpení: „Když vás bolí záda, tak si vezmete ibuprofen a zmírní se vám bolest. Tito lidé mají obrovské bolesti a neměli žádný preparát, který by jim to ulehčil.“

Sativex obsahuje návykové látky, bude proto dostupný ve zpřísněném režimu a jen přesně diagnostikovaným pacientům. Lékařský předpis bude navíc označený modrým pruhem, což znamená přísně evidovaný tiskopis. Podle ředitele SÚKL Martina Beneše ho může předepsat pouze lékař, který má oprávnění pracovat s takovými látkami.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Mezi současnými uživateli marihuany o přípravek stejně velký zájem nebude. Jedno balení totiž vyjde zhruba na 15 tisíc korun. „Je to jednoznačně v souladu s tím, že bude upřednostňována cesta klasické medikace z rukou lékaře a dojde k odlišení lidí, kteří mají pocit, že se můžou sebediagnostikovat,“ dodal ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.