ČSSD požádala o schůzi sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě

Praha - Sociální demokraté dnes podali předsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové žádost o svolání mimořádné schůze dolní komory, na které se bude hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka očekává, že se k ČSSD a patrně i KSČM při hlasování připojí nespokojení vládní poslanci. Hlasy opozice totiž k vyslovení nedůvěry koaličnímu kabinetu Petra Nečase (ODS) nestačí.

Aby vláda padla, potřebují ČSSD a KSČM 101 hlasů, v tuto chvíli jich mají 82. Spoléhat budou na poslance Věcí veřejných. Zda-li je ale podpoří, nelze předvídat. Strana se chce totiž rozhodnout až podle toho, v co vyústí vládní krize. „Uvidíme, jak proběhnou naše jednání, předpokládám, že náš poslanecký klub bude v takto závažné věci postupovat jednotně,“ tvrdí předsedkyně poslaneckého klubu Karolína Peake.

K projednání návrhu na vyslovení nedůvěry vládě musí Němcová svolat schůzi podle sněmovního jednacího řádu neprodleně. Němcová už dříve uvedla, že by se mohla uskutečnit příští týden v úterý, kdy začíná také řádné zasedání dolní komory. Rovněž Sobotka předpokládá, že se hlasování uskuteční po Velikonocích.

ČSSD chce předčasné volby

O záměru vyvolat hlasování o nedůvěře informoval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka už i prezidenta. Pokud by Nečasova vláda nakonec padla, šéf strany se o sestavení vlastního kabinetu pokoušet nechce. Upřednostnil by předčasné volby. „My si obtížně dokážeme představit, že by sociální demokracie mohla navrhovat jiné principiální řešení, než jsou nové volby, “ uvažuje Bohuslav Sobotka. Tomu se ale vládní strany pokusí společným vyjednáváním zabránit. Premiér Petr Nečas řekl, že chce, aby kabinet se změnami pokračoval na trojkoaliční úrovni. A pokud se to podaří, sám požádá sněmovnu o vyjádření důvěry.