Ústavní soud nerozhodl o poplatcích a jednání odročil na neurčito

Brno - Ústavní soud poté, co jako svědky vyslechl premiéra Mirka Topolánka a ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, odročil projednávání zdravotnické části reformy veřejných financí na neurčito. Soud podle předsedy Pavla Rychetského potřebuje zformulovat své stanovisko. Příště už rovnou vyhlásí nález, vyplynulo ze slov Rychetského. Reformu chce zrušit skupina sociálnědemokratických a komunistických poslanců.

Vystoupení obou politiků sledovala zcela zaplněná sněmovna soudu. Řada zájemců se vůbec nedostala dovnitř. Dokazování výslechem Julínka skončilo, nikdo jiný už svědčit nebude. Jednotlivé strany už přednesly i závěrečné řeči. Termín příštího jednání soud zveřejní na úřední desce.

Topolánek: Zdravotnická reforma přinesla prospěch pacientům i státu

Zdravotnická reforma včetně poplatků u lékaře přinesla podle premiéra Mirka Topolánka prospěch jak pacientům, tak státu. Předseda vlády to řekl Ústavnímu soudu. Na dotazy odpovídal necelou hodinu, poté odjel na zasedání vlády.

„Změnami naplňujeme faktický nárok občanů na ochranu zdraví. Posledními změnami minulé vlády byla (ochrana) nabourána. Péče je místně a časově dostupnější, respektuje standardy, které jsou dnes běžné v Evropě. Zákon vidím jako velmi sociální, nikoliv socialistický,“ uvedl Topolánek. „Byli bychom jedna z mála evropských zemí, které poplatky nezavedly,“ podotkl.

Kromě smyslu poplatků u lékaře se hovořilo o způsobu projednávání reformního zákona. Předseda soudu Pavel Rychetský připomněl, že vládní návrh byl předložen jako jeden tisk a měl 176 stran. Ve druhém čtení v podrobné rozpravě Topolánek předložil pozměňovací návrhy v rozsahu 37 stran textu, později jeden z jeho poslaneckých kolegů z ODS přišel s dalšími 14 stranami návrhů. Podle kritiků normy jsou to přílepky, které ústavní soudci dříve zapověděli, popřípadě takzvaní „legislativní jezdci“. Vadilo jim, že opozice neměla čas návrhy prostudovat.

„Jako poslanec mohu ve druhém čtení podávat jakékoliv pozměňovací návrhy a v tomto smyslu jsem je i podal. Část byla motivována snahou zlepšit kvalitu normy. Návrhy vznikaly v průběhu projednávání, je to normální,“ argumentoval premiér.

Julínek: Od zavedení poplatků podle něj počet receptů poklesl o 40 procent

Ministr Julínek před Ústavním soudem obhajoval regulační poplatky. Pokud jde o děti, regulační funkci si podle ministra musejí uvědomit jejich rodiče. Poplatky za recept mají zejména za úkol snížit spotřebu léků. „Česká republika je rekordmanem ve spotřebě léků, za deset miliard ročně se jich spláchne do záchodu! Pacient je mnohdy v předepisování léků aktivní,“ argumentoval Julínek. Od zavedení poplatků podle něj počet receptů poklesl o 40 procent. Lidé nakupují léky bez receptu, což znamená úspory v systému zdravotnictví.

Poplatky ve zdravotnictví se platí od ledna 2008

Svědectví Topolánka a Julínka si vyžádali zástupci poslanců ČSSD a KSČM, kteří prosazují zrušení reformního zákona. Soud rozdělil projednávání návrhu ČSSD na zrušení reformního zákona kvůli jeho obsažnosti na tři tematické části. Udělal to poprvé ve své historii. O první části s řadou daňových změn soud rozhodoval koncem ledna a ponechal ji v platnosti. Do konce dubna má rozhodnout i o sociální části reformy. Jednání svolal na 23. dubna.

Lidé v Česku od začátku roku platí 30 korun za návštěvu u praktického, ženského i zubního lékaře, klinického psychologa a logopeda. Za ošetření na pohotovosti musí vynaložit 90 korun. Platí se i v lékárnách, a to 30 za každou položku na receptu. Pobyt v nemocnici přijde pacienta na 60 korun denně. Kritici reforem upozorňují na článek Listiny základních práv a svobod, podle kterého „občané mají na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon“.