Armádu čekají obtíže s počty vojáků

Praha – Vedení armády i ministerstva obrany označilo letošní rok za rozhodující pro dostatečný počet vojáků v budoucnu. Vyplývá to z analýz, které v rámci takzvané Bílé knihy o obraně připravili odborníci pro resort Alexandra Vondry (ODS). Armáda podle nich ztrácí konkurenceschopnost na trhu práce, proto se mezi návrhy objevuje také posílení atraktivity vojenského povolání.

Bílá kniha také upozorňuje, že v uplynulé dekádě se kvůli předraženým a nesystémovým investicím a škrtům v rozpočtu nahromadil vnitřní dluh na výzbroji, infrastruktuře, technice i nemovitostech asi za 80 až 90 miliard korun. V letech 2015 až 2020 navíc resort čeká „investiční hrb“, tedy potřeba velkých peněz na nutnou obnovu a modernizaci zásadních technických prostředků. Podle nyní platných dokumentů by letos mělo v armádě sloužit celkem 26 200 vojáků, takové počty jsou ideálně potřeba pro zahraniční mise i úkoly, které musí armáda plnit v České republice. Ve skutečnosti jich je okolo 22 000 a jen za poslední dva měsíce se do civilu rozhodly odejít tři stovky z nich.

„V důsledku stárnutí české populace a snižující se konkurenceschopnosti ministerstva obrany na trhu práce budou ozbrojené síly stále obtížněji získávat dostatek nových zájemců o vojenskou službu a nebude možné dosáhnout momentálně platné početní ambice,“ uvádí autoři Bílé knihy o obraně. V letech 2015 až 2020 bude totiž v ČR proti roku 2000 jen polovina lidí v potřebném věku mezi 20 a 24 lety. „Situaci s personálem považuji v této době za velmi kritickou,“ připouští i první zástupce náčelníka generálního štábu Miroslav Žižka. Upozorňuje například na to, že čtvrtina z aktivních vojáků už má v armádě odslouženo přes dvacet let a třetina vojáků spadá do nejnižší platové třídy.

Podle statistiky v bílé knize od ledna klesl průměrný plat v armádě pod průměrnou měsíční mzdu v soukromém sektoru v ČR. Vojákům přitom už nyní citelně chybí některé profese, například specialisté na výpočetní či komunikační techniku, ale i odborníci do laboratoří, jejichž platy jsou v civilu výrazně vyšší. Náklady na rodinné rozpočty mužů a žen v uniformě přitom zatěžuje například časté dojíždění do zaměstnání. Od počátku příštího roku se má vojákům navíc zdanit dosud nedaněný příspěvek na bydlení, které pro mnohé z nich znamená významnou součást příjmu.

Autoři Bílé knihy o obraně proto navrhují posílit atraktivitu kariéry vojáků. „Důležitými faktory v tomto směru jsou: výše platu, výsluha, kompenzace za službu v místě podle potřeb ozbrojených sil, podpora rodin vojáků sloužících v operacích a misích v zahraničí,“ stojí v materiálu. Zmíněny jsou také zlepšování infrastruktury vojenských posádek, lepší pracovní podmínky i zdravotní péče o veterány a vojenské důchodce a komplexní psychologická a duchovní služba. Vzniknout má také nový kariérní řád, který by měl zajistit na vymahatelných pravidlech založený soutěživý a výběrový služební postup vojáků. Vojáci by tak získali jasnou představu o své budoucí kariéře i platu. Kariérní postup by měl být lépe provázán s individuální přípravou personálu.

  • Ministerstvo obrany autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2425/242483.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/932/93126.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1872/187139.jpg