Tluchoř: John zneužívá policii ke sledování politiků

Praha - Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř dnes obvinil ministra vnitra Radka Johna (VV) z toho, že zneužívá aparát svého ministerstva a policie ke sledování ústavních činitelů. John prý na včerejším jednání K12 připustil, že své informace o Tluchořově schůzce s poslankyní Kristýnou Kočí získal od policisty. Tluchoř proto vyzval prezidenta Václava Klause, aby Johna neprodleně odvolal. Trestní oznámení podávat nebude, doufá, že v této věci bude konat státní zastupitelství. Ministr vnitra John Tluchořovo obvinění odmítl.

Tluchoř mluvil o „závažném útoku na principy demokracie a občanské svobody ze strany Věcí veřejných“, konkrétně Johna. Tluchoř připomněl Johnovo čtvrteční vyjádření v médiích, že byl prostřednictvím e-mailu informován o poslancových schůzkách s Kočí. Uvedl, že s Kočí se scházel v prostorách Poslanecké sněmovny, které hlídá policejní ochranná služba. „Den předtím se Radek John na jednání K12 vyjádřil, že tyto informace (o schůzkách) získal právě od policistů,“ prohlásil Tluchoř.

John: Je to nehorázná lež

„Nyní je zde navíc důvodné podezření ze zneužití Policie ČR ke sledování ústavních činitelů a nezákonného omezování jejich svobod a zásahu do výkonu jejich pravomocí,“ domnívá se Tluchoř. Podle něj existuje podezření ze spáchání některého ze tří trestných činů - neoprávněné nakládání s osobními údaji, porušení tajemství dopravovaných zpráv a zneužití pravomoci úřední osoby nebo všech dohromady. Další působení Johna jako ministra vnitra pokládá Tluchoř za ohrožení demokracie a stability v této zemi.

Samotný John Tluchořova slova odmítl. Je to prý nehorázná lež a nikoho neúkoluje. Ve Studiu ČT24 pak celou věc vysvětlil. Připomněl, že nechal při svém nástupu do funkce ministra zřídit e-mail ministr@mvcr.cz, na který může kdokoliv napsat svoje postřehy, přání či stížnosti. A právě na tento e-mail mu někdo o schůzkách Tluchoře s Kočí napsal. Autor, podle Johna „pobouřený občan“, se vyjádřil, že má rád spravedlnost a objektivitu, sám sebe pak označil za nepříliš dobře placeného policistu pracujícího právě ve sněmovně. Kočí s Tluchořem se podle autora e-mailu scházela ještě před vypuknutím krize dlouho do noci, což mohlo evokovat milostný vztah. Vzhledem k současné krizi ale autor e-mailu význam schůzek přehodnotil a rozhodl se Johna o nich informovat.

Podobný e-mail dostala prý i Klasnová

Radek John dále řekl, že i jeho stranická kolegyně Kateřina Klasnová dostala e-mail od zaměstnankyně jedné luxusní restaurace, ve kterém se psalo, že se Kočí s Tluchořem sešla a popíjeli zde šampaňské. „Zcela odmítám, že se jedná o zneužití policie, pro mě to je nová informace, která musí být prošetřena,“ uvedl ve Studiu ČT24 policejní prezident Petr Lessy. Připomněl, že e-mail určený Johnovi byl podepsán někým, kdo se označil za „špatně placeného policistu“, což ale neznamená, že se skutečně jedná o policistu, který slouží v Poslanecké sněmovně. „Odmítám, že by byla policie systémově zneužívána k nějakému monitorování politiků,“ dodal Lessy s tím, že nechá věc prošetřit. „I policista se musí chovat profesionálně a rozdělit svoji pozici občana a policisty,“ řekl policejní prezident. Jestliže policista ve službě takové informace poskytl, jednalo se o osobní selhání, domnívá se Lessy. Rovněž premiér Petr Nečas (ODS) věří, že šlo o iniciativu „hloupého policisty“, nikoliv o pokyn nadřízeného.

KSČM volá po nezávislé parlamentní stráži

V souvislosti s e-mailem adresovaným Johnovi uvažuje KSČM o tom, že otevře diskusi o návrhu na zřízení nezávislé parlamentní stráže. Parlamentní stráž měla podle jednacího řádu sněmovny chránit parlamentní budovy. Mělo by jít o orgán, který bude nezávislý na policii i ministerstvu vnitra. Sněmovna ale stráž nikdy neustavila, proto ostrahu vykonává policie. „Ochranná služba dosud měla, a věřím, že bude mít dál, naši vysokou důvěru. Ale pokud se ukáže, že to nebylo pouhé selhání jednotlivce, nebo že si pan ministr mohl od toho jednotlivce nějaké informace objednat, tak potom je diskuze o parlamentní stráži zcela na místě,“ uvedl šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Nečas už pověřil Johna, aby o věci promluvil se šéfem ochranné služby policie a žádal od něho vysvětlení. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) doplnila, že pověřila sněmovní právníky, aby vyhotovili dopis, v němž vyzve Johna, aby sněmovně dotyčný e-mail předložil. „Myslím, že na základě toho se dá zjistit, kdo to byl, a vyvodit odpovědnost,“ podotkla šéfka dolní komory.

V tajně pořízené nahrávce, kterou zveřejnil server časopisu Týden, Kočí tvrdí, že nynější krize uvnitř VV a v důsledku krize celé vlády je tři čtvrtě roku připravovanou akcí, na které se podílel i poslanec Tluchoř. Ten její slova už popřel a sama poslankyně nyní hovoří o cílené lži.

Vydáno pod