Soud: Zákrok Čermáka proti Jacques nebyl sice taktický, ale oprávněný ano

Praha - Městský soud v Praze osvobodil v odvolacím řízení  bývalého policistu Tomáše Čermáka. Potvrdil tak rozsudek soudu první instance. Čermák se zpovídal ze zásahu proti současné poslankyni vládní Strany zelených Kateřině Jacques, která se dnešního líčení neúčastnila. K incidentu došlo při prvomájové demonstraci před dvěma lety.

Policie na demonstraci měla zabezpečit veřejný pořádek a obžalovaný plnil koneckonců rozkaz policejního ředitele, uvedl v odůvodnění předseda senátu Luboš Vlasák. Soud Čermákovi vytknul, že jeho zákrok nebyl taktický. Potvrdil ale, že poslankyně si za svá zranění může sama.

Čermák versus Jacques 

Kauza Tomáše Čermáka se táhne už skoro dva roky. Obvodní státní zástupce dnes již bývalého policistu původně vůbec stíhat nechtěl, případ ale dvakrát do hry vrátil ten městský. A udělal to i potřetí, když obvodní soud Tomáše Čermáka v únoru osvobodil. „Já trvám na tom, že zákrok bývalého policisty Čermáka byl neoprávněný, že k němu nebyl důvod,“ komentoval tenkrát své kroky státní zástupce Martin Omelka.

Tomáš Čermák si od první chvíle stěžuje, že jeho stíhání je na politickou zakázku. Upozorňuje na nestandardní příjezd tehdejšího ministra vnitra i policejního prezidenta na policejní služebnu právě během přítomnosti zadržené Kateřiny Jacques. Později se na základě stížnosti poslankyně ministru Langerovi začala zajímat o autora posudku na Čermákův zásah Inspekce ministra vnitra.

Posudek Mariána Brzybohatého podpořil oprávněnost Čermákova zásahu: „V průběhu zákroku kladla paní Jacques pasivní i aktivní odpor, a intenzivní použití i volbu donucovacích prostředků považuji proto za adekvátní situaci.“ Kateřina Jacques si stěžovala, že za posudek si jeho autor, zaměstnaný na policejní akademii, nechal zaplatit skoro osm tisíc korun. Podle státního zástupce to ale bylo v pořádku.