Drábek znovu navrhuje pružnější rodičovskou

Praha – Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) poslal na vládu první část sociální reformy. Ta obsahuje i návrh, aby si mohli rodiče od příštího roku pružně volit délku rodičovské i výši příspěvku. Každý by mohl vyčerpat celkem 220 tisíc korun, o této sumě se ale podle Drábka bude ještě vyjednávat. Maximálně by rodiče mohli zůstat s dítětem doma do jeho čtyř let. Vláda by mohla příslušné zákony projednat zhruba do měsíce, pokud ovšem kvůli politické krizi bude fungovat.

V současnosti si mohou rodiče do konce devátého měsíce věku dítěte vybrat, zda s ním chtějí být doma dva, tři či čtyři roky. Ve dvouleté variantě pak dostávají měsíčně 11 400 korun, v tříleté 7600 a ve čtyřleté 3800 korun. Svou volbu už pak ale nemohou měnit. Podle Drábkova návrhu by si mohli rodiče určit délku podle toho, jak se jim to bude hodit, a podle toho se jim upraví výše příspěvku. Ten by mohl dosáhnout až 70 procent předchozího příjmu, maximálně ale 11 500 korun. 

Pokud bude novela schválena, tak by si délku rodičovské mohli zvolit i ti rodiče, kteří už příspěvek pobírají. Ti se pak budou moci rozhodnout, zda rodičovskou vyčerpají tak, jak si původně stanovili, či zda si ještě její délku a výši částky upraví. Podle Drábka by novinka mohla pomoci ke snadnějšímu návratu rodičů do pracovního procesu, třeba jen na částečný úvazek. O rodičovský příspěvek by totiž neměli přijít ani tehdy, pokud své dvouleté či starší dítě dají do jeslí či školky.

První část sociální reformy obsahuje i sjednocení některých sociálních dávek či opatření pro potírání nelegálního zaměstnávání. Nejprve ji projedná legislativní rada vlády, pak zamíří do kabinetu. Osud novely je ovšem nejistý, Drábek už totiž s podobným návrhem přišel loni, ale neprosadil ho.