Psí hrdinové získali titul Statečného srdce

Praha – Čtyři psí hrdinové, kteří zachránili lidský život, se od dnešního dne mohou chlubit titulem Statečné psí srdce. Porota je vybírala z 32 nominací. Byli mezi nimi profesionálové, kteří pracují s policisty, i obyčejní psi. Ceny se čtyřnohým hrdinům udělovaly letos poprvé, organizátoři chtějí v anketě pokračovat a psí statečnost a oddanost připomínat i v dalších letech.

V kategorii neprofesionálů letos zvítězila fenka belgického ovčáka Arwen, která loni v prosinci zachránila souseda před umrznutím. „Šel jsem si posvítit na místo, kam štěkala. Našel jsem souseda, který tam ležel ve sněhu už nějakou dobu a úplně mi z toho zatuhla krev v žilách, protože jsem si říkal, že kdyby neštěkala, kdo ví, jak by to dopadlo,“ popsal majitel fenky Karel Kaucký.

Ocenění se dočkali i služební a asistenční psi, kteří lidem pomáhají dlouhodobě. Poslední kategorie nese název Spící srdce. „Je pro psy, kteří v průběhu svého života udělali nějaký hrdinský čin, zachránili lidský život, ale už nejsou mezi námi,“ uvedl šéfredaktor pořadatelského časopisu Psí kusy Dušan Stuchlík.

Reportáž Marty Machkové (zdroj: ČT24)

Všichni čtyři ocenění psi jsou nominováni i do tradiční ankety Zlatý záchranářský kříž, ve které cenu vítězům předává přímo na Pražském hradě prezident Václav Klaus.

Vydáno pod