Vondra nabídl Nečasovi rezignaci, Kalousek post neopustí

Praha – Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) se dnes rozhodl nabídnout premiérovi Petru Nečasovi (ODS) svou funkci. Na tiskové konferenci oznámil, že tak učinil kvůli tomu, aby nebránil změnám ve vládě a umožnil fungování trojkoaličního kabinetu. Tato vláda podle jeho slov nesmí být o pravdivých ani o vykonstruovaných kauzách či kauzičkách, ani o vztazích mezi jednotlivými ministry: „Musí být o reformách, které tato země nutně potřebuje.“ Ministr financí za TOP 09 Miroslav Kalousek už v reakci na Vondrův krok prohlásil, že on rezignovat nehodlá, nevidí k tomu žádný důvod. VV ale na Kalouskově rezignaci dál trvají. První místopředseda ČSSD Michal Hašek dnes Nečasovi vzkázal, že když nepředá Vondrovu demisi prezidentovi, ČSSD svolá mimořádnou schůzi sněmovny, na které se bude zabývat kauzou PROMOPRO a bude chtít vysvětlení od Vondry i od Kalouska.

Vondra si je vědom, že ho neustálý tlak v posledních měsících oslaboval a podkopával jeho reformní úsilí. Místo aby jako ministr obrany obhajoval zásadní změny ve svém resortu, stával se z něj podle jeho slov jakýsi mistr sebeobrany: „Což byl jistě zájem všech, kterým se mnou prosazované úsilí nelíbí. I přes výše řečené jsem se rozhodl nabídnout svou pozici plně k dispozici předsedovy vlády, abych nebránil širším změnám v celé vládě a umožnil další fungování trojkoaličního kabinetu.“

Vondra: Stával se ze mě spíš mistr sebeobrany 

Ministerstvo obrany měnilo své ministry za posledních deset let osmkrát. To se podle Vondry obrovsky podepisuje na chodu úřadu, stejně i na obrazu ministerstva obrany v celé společnosti. „Tváří v tvář prohlubujícímu se rozpočtu ČR se nemůžeme zaseknout na personálních otázkách této vlády… Naše země potřebuje stabilní vládu. Od roku 1996 se v naší zemi vládlo buď menšinově, nebo s křehkou vládní většinou, která neměla síly na nezbytnou politickou reformu. Důrazně proto podporuji vládu postavenou na stávajícím trojkoaličním projektu, který se bude opírat o jasnou většinu ve sněmovně,“ zdůraznil ministr.  

Karolína Peake (VV)

„Od pana ministra Vondry padlo slovo do pranice. Já samozřejmě vítám tento vstřícný krok, my jsme chtěli, aby politickou odpovědnost přijali i jiní ministři, stejně jako tak učinil ministr Bárta. Očekáváme, že se uskuteční jednání K9, ke kterému jsme ráno premiéra vyzvali.“

Vondra na tiskové konferenci také upozornil, že se mu za devět měsíců ve funkci podařilo prosadit i tři zásadní věci. Schválil se dvouletý mandát vojáků v zahraničí, což podle něj přineslo odpolitizování problematiky a stabilitu jejich práce. Dále jmenoval dokončení bílé knihy, která na deset let vymezuje konkrétní cíle a koncepci na ministerstvu obrany. Jako třetí krok vyzdvihl zahájení akvizičního procesu na ministerstvu, který by měl přinést jasné vymezení rolí, dohledatelnost osobní odpovědnosti a veřejnou kontrolu. Jde především o zákony, které mají omezit roli prostředníků a zprůhlednit zbrojní zakázky.

Podle Miroslava Kalouska je Vondrova demise vnitřní věcí ODS, která si situaci musí vyřešit sama. Kalousek už dříve prohlásil, že by měl Vondra kvůli kauze PROMOPRO ze své funkce odejít. Ohledně spekulací, že nyní by se mohl čekat stejný krok i od něj, Kalousek odpověděl, že mu to nedává smysl. Podotkl, že on sám k podobnému kroku nemá důvod. „V jeho (Vondrově) případě se jedná o nějakou konkrétní kauzu, která není jednoduchá. Co se týče mě nebo jakéhokoli jiného ministra za TOP 09, mohu pouze říct, že chápu, že spoustě lidem vadí, že TOP 09 je jedinou koaliční stranou, která nemá žádný korupční skandál od voleb,“ prohlásil.

Gazdík: Jsme jedinou koaliční stranou, která nemá žádné skandály

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík na tiskové konferenci uvedl, že klub za svými ministry stojí a nevidí žádný důvod, proč by měl některý z nich rezignovat. Stejně jako Kalousek podotkl, že TOP 09 a Starostové jsou jedinou koaliční stranou, které se netýkají žádné skandály. U Kalouska se navíc nemůže jednat o presumpci viny, o níž hovoří VV. Jeho dřívější působení na ministerstvu obrany totiž podle Gazdíka prověřovala policie a všechna trestní oznámení odložila: „Nikdy se nic neprokázalo, prokázalo se pouze to, že šlo o pomluvy.“ Gazdík zároveň dodal, že poslanecký klub plně podporuje Petra Nečase v personálních návrzích, které dnes předložil prezidentu republiky. Strana také udělá vše, aby byl vládní reformní program naplněn.

Věci veřejné ale na odchodu Kalouska z funkce dál trvají. Odstupující ministr dopravy Vít Bárta to zopakoval i těsně před večerním jednáním K9. S Kalouskem o tom mluvil ve svém bytě.

Vydáno pod