ABL podala trestní oznámení na redaktory Mladé fronty

Praha - Firma ABL se rozhodla podat trestní oznámení na redaktory Mladé fronty Dnes (MfD) Jaroslava Kmentu a Václava Dolejšího pro pomluvu v souvislosti s informacemi, že ABL sledovala lobbistu Marka Dalíka v době, kdy působil jako poradce někdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS). ČTK to dnes sdělili zástupci společnosti ABL, kterou nyní vlastní bratr bývalého ministra dopravy Víta Bárty. Odmítli také tvrzení, že firma je sponzorem strany Věci veřejných.

„ABL se cítí významně poškozena dnešním vydáním MfD a konkrétně pokračující negativní kampaní redaktora Kmenty, který využívá společnost ABL jako nástroje k politizování současného postavení bývalého akcionáře ABL Víta Bárty,“ uvedl Matěj Bárta v prohlášení.

MfD dnes napsala, že bývalý majitel ABL a současný neformální šéf strany Věci veřejné Vít Bárta, který je bratrem generálního ředitele ABL Matěje Bárty, vstoupil do politiky, aby získal ekonomickou moc. Vyplývá to prý z jeho pětileté koncepce, kterou sepsal v roce 2008 a v níž také rozebral způsoby, jak propojit ekonomickou a politickou moc.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Tehdejší majitel bezpečnostní agentury ABL podle deníku plánoval mimo jiné koalici VV s ODS na pražském magistrátu. Vít Bárta dnes oznámil rezignaci na post ve vládě kvůli aféře s údajným uplácením poslanců vlastní strany.

List rovněž zveřejnil informace o sledování Dalíka, které prý prováděla ABL, či spekulace o tom, ve kterých resortech má Bárta významné vazby nebo kontakty. Vít Bárta od začátku svého politického působení zdůrazňoval, že mu nejde o byznys. Na důkaz toho prodal svůj podíl v ABL bratrovi.

Firma se podle svých zástupců důrazně distancuje od spojování svých komerčních aktivit s politikou, nepodílí se podle nich na zakázkách ve veřejném sektoru vyjma těch, které získala před vstupem bývalého akcionáře společnosti Víta Bárty do politiky. Vít Bárta nevykonává ve společnosti žádné aktivity a nemá na její chod žádný vliv, uvedli v prohlášení. Ve firmě podle nich nepůsobí více než rok. Uvedli také, že ABL nebyla a není sponzorem Věcí veřejných a nesponzoruje ani jiné politické strany.