Maketa atomové pumy se dostala do muzea

Praha - Československá armáda měla ve své výzbroji i napodobeniny atomových pum. S utajovaným projektem se nyní seznamují historici. Poslední exemplář po desetiletích opustil muniční sklady a dorazil z východu na jih Čech. Puma slouží k výcviku pyrotechniků a lidé ji poprvé uvidí v leteckém muzeu v Deštné.

Sovětští letci napodobeninu atomové pumy testovali v sedmdesátých letech na území tehdejší NDR. V západním Německu ale způsobili zděšení. Puma se při výbuchu proměnila v ohnivou kouli o průměru 45 metrů, nad ní se vytvořil asi dvousetmetrový dýmový oblak hřibovitého tvaru. „Výbuch cvičné bomby opravdu působí jako jaderný výbuch. Nedivím se, že se tehdy v Německu síly NATO podivovaly nad tím, co Rusové vyvádějí,“ uvedl kurátor leteckých sbírek z Vojenského historického ústavu Jan Sýkora.

Do výzbroje československého letectva se cvičné pumy dostaly v 70. letech. Vojáci jich měli celkem pět, většinu nakonec zlikvidovali. Poslední kus si nyní budou moci lidé prohlédnout na vlastní oči.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Cvičná jaderná puma váží 480 kilogramů a její délka přesahuje tři metry. Nyní je už prázdná, dříve ale nesla pouzdra s červeným fosforem, trhavinu a desítky litrů petroleje. „Místo ostré jaderné nálože tam byla hořlavina,“ uvedl pyrotechnik a také učitel na policejní škole Karel Ludvík. Návštěvníci muzea se ale bát nemusí - dnes je puma stoprocetně neúčinná.

Letecké muzeum v Deštné je jediné svého druhu v kraji. Za poslední dvě sezony ho navštívilo více než 15 tisíc lidí. Expozici muzea vytvořili členové Klubu historie letectví v Jindřichově Hradci v objektu bývalého kina města Deštná. Expozice je rozdělena na válečnou a poválečnou část.