Heger s vyššími poplatky v koalici narazil

Praha - Plán ministra zdravotnictví Leoše Hegera zvýšit na 90 korun poplatky u cizích praktických lékařů, které lidé navštěvují třeba na dovolené, tvrdě narazil ve vládní koalici. Proti jsou Věci veřejné i ODS. Té se nelíbí ani to, že by měli lidé od začátku roku 2012 platit 200 korun za návštěvu specialisty, pokud k němu přijde pacient bez doporučení obvodního lékaře.

Pokud nepůjdete se svým problémem nejdřív ke svému praktickému lékaři, tak si budete muset připlatit, vzkazoval ještě včera ministr zdravotnictví. Teď mu ale reálně hrozí, že bude muset své plány na zvýšení poplatků znovu stáhnout. Nemá je totiž s kým prosadit. Proti je totiž nejen opoziční ČSSD, ale i koaliční ODS, bez níž Heger své návrhy neprosadí. „Jsem pro pozitivní motivaci pacientů, nikoli pro jejich trestání. Čili přesně opačná cesta než navrhuje ministr,“ nechal se slyšet předseda sněmovního zdravotnického výboru Boris Šťastný (ODS).

Heger chce, aby pacienti od začátku roku 2012 platili za návštěvu kardiologa nebo chirurga bez doporučení praktického lékaře 200 korun. Za návštěvu cizího praktického lékaře pak měli lidé platit 90 korun. „S tím zvýšením nesouhlasíme. Lidé často chodí k zastupujícímu praktickému lékaři a nevidíme žádný důvod, proč by za to měli platit 90 korun,“ kritizuje Hegera poslanec Jiří Štětina (VV).

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Návštěvy praktiků zajistí prevenci

Heger ale trvá na tom, že zvýšení poplatků pro lidi, kteří se neřízeně pohybují po zdravotním systému, je správné. „Chci vyvíjet tlak na každého, aby měl svého praktického lékaře, aby občas přišel ke svému praktickému lékaři na preventivní vyšetření, která mohou mnohému zabránit,“ vysvětluje důvody ministr.

Se zvýšením poplatků u specialistů na 200 korun u ambulantních specialistů, pokud k nim člověk nepřijde s doporučením obvodního doktora, se pak nelíbí ani samotným lékařům. Ti varují, že se vyšší poplatky prodraží jak pacientům, tak i celému zdravotnictví. „Pokud bychom brali tu položku 200 korun, pak je to k položce za hospitalizaci kriticky málo. Pacienti by přeskakovali od praktických lékařů do nemocnic a všechno by to paradoxně prodražilo,“ myslí si předseda sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko. Heger má na přesvědčování politiků i lékařů čas do podzimu, kdy začnou jeho návrhy na vyšší poplatky schvalovat poslanci.

Lékařské vyšetření
Zdroj: ČT24