Začala technická generálka maturit

Praha - Technická generálka státních maturit, která dnes odstartovala, se zatím podle organizátorů obešla bez problémů. Kantoři si při testování znovu ověřují, jak správně zpracovat a naskenovat maturitní testy a jak je elektronicky poslat do centra k vyhodnocení. Státní maturity začínají v květnu, při generálce v říjnu loňského roku bylo špatně vyhodnoceno 12 000 testů.

Některé školy se potýkaly s menšími závadami - například neměly k dispozici všechny dokumenty. „Nemáme zatím žádné technické chyby, jen ve čtyřech případech chyby s křížkováním,“ řekl odpoledne mluvčí centra pro přípravu maturit CERMAT Petr Habáň. Při podzimní generálce se totiž například stávalo, že křížek u zvolené odpovědi nebyl správně dotažen a systém jej nedokázal vyhodnotit. Objevovaly se také chyby při skenování testů. Celkem tak bylo špatně vyhodnoceno 12 000 prací. Nyní proto ředitelé škol absolvovali ještě jedno školení a CERMAT je zároveň vyzval, aby zkontrolovali stav tonerů a další náležitosti.

Dnes se technická generálka konala hlavně v Karlovarském kraji, do 13. dubna si ji pak vyzkouší střední školy v celé republice. Od čtvrtka by měla také na webu www.novamaturita.cz fungovat on-line diskuze, kam se budou moci studenti i rodiče obracet se svými dotazy ohledně státních maturit.

Začala technická zkouška maturit (zdroj: ČT24)

Při státní maturitě budou studenti skládat povinně zkoušku z češtiny, jako druhý předmět mají na výběr matematiku a cizí jazyk. Aby prošli, musejí udělat češtinu nejméně na 42 procent, cizí jazyk na 44 procent a matematiku na 33 procent. Při říjnové generálce přitom propadla třetina studentů.

Kvůli dohledu na přípravu maturit si ministr školství Josef Dobeš (VV) dosadil do centra CERMAT svého člověka, který mu denně podává report. Zdárný průběh maturit spojil Dobeš se svým setrváním ve funkci.