Bátora: Do politické strany znovu vstoupím jedině s Klausem

Praha – Bývalý kandidát do Poslanecké sněmovny za nacionalistickou Národní stranu a nově ekonomický poradce ministra školství Ladislav Bátora by vstoupil do své celkem páté strany jedině s prezidentem Václavem Klausem. Řekl to v pořadu České televize Hyde Park. Proti působení Bátory na ministerstvu se postavili akademici z Filosofické fakulty Univerzity Karlovy, Vysokého učení technického v Brně, ale i sám premiér Petr Nečas. Bátora se ale brání. Vstup do Národní strany měl být dle jeho slov „protestním gestem“ v momentě, kdy se ODS začala odklánět od svého programu. Program Národní strany přitom příliš nezkoumal.

Nového Dobešova poradce se zastává nejen ministr školství, ale i Jana Bobošíková, Tomio Okamura a především prezident Václav Klaus. Podle prezidenta se stal Bátora obětí politické korektnosti a slábnoucí demokracie. Klaus se ale prý s Bátorou osobně nezná. „Na řadu věcí máme s panem prezidentem shodný názor. Týká se to především Evropské unie, globálního alarmismu v otázce oteplování planety nebo klíčové úlohy obrany národních zájmů,“ vysvětluje Bátora prezidentovu podporu jeho osoby. Sice se nevídají, ovšem navzájem znají své názory.

Ladislav Bátora:

„Nemám koho volit tak, aby to bylo relevantní, abych byl přesvědčen, že můj hlas ve volbách nepropadne.“

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Bátora by šel s prezidentem i do potenciální nově vzniklé politické strany. Ovšem s těžkým srdcem.

„Stranictví nevyhledávám. Do stran jsem vstoupil vždy z důvodu, který byl přesvědčivější než moje nechuť ke stranictví,“ podotkl nový poradce ministra školství. Doufá, že Klaus podobné plány zvažuje. 

Bátora vystřídal během své politické kariéry několik stran. Začínal roku 1983 v Československé straně socialistické, po revoluci pokračoval v Národně sociální straně, potom v ODA, v roce 2006 kandidoval do sněmovny jako nezávislý za Národní stranu. O tři roky později se Bátora přesunul znovu – tentokrát ke Straně svobodných občanů.

Loni kandidoval jako nezávislý za Suverenitu Jany Bobošíkové do Senátu. Nesouhlas s jeho působením na ministerstvu ovšem vyvolalo právě jeho působení v Národní straně. „Národní strana byla hodnocena v oficiálních nálezech jako protinacistická,“ řekl Bátora na svou obranu.

K Národní straně se dal z toho důvodu, že se dle jeho slov začala ODS odklánět od programu, který se stavěl proti předávání kompetencí na úroveň Bruselu. „Chtěl jsem udělat nějaké razantní a riskantní gesto,“ podotkl Bátora. Program Národní strany u něj nehrál žádnou roli. Souhlasil by ovšem se zdůrazněním ochrany národních zájmů a protiunijními stanovisky této strany.

Nyní má Bátora prověřit, zda se na ministerstvu školství nakládá hospodárně s penězi. Původně se měl stát náměstkem. Nepovažuje se za odpůrce evropské integrace, ale spíše za odpůrce evropské federace, kam podle něj vývoj v Evropě směřuje. „Nikdo nás neinformoval, že se situace bude vyvíjet tímto směrem,“ podotkl poradce.

Nový poradce ministra školství Ladislav Bátora:

„Jsem pro českou mládež dobrým vzorem. V naší zemi je málo vlastenectví a bude ho čím dál tím méně, když se nebudeme snažit, aby se situace změnila.“

Bátora nebude bránit přijímání peněz z evropských fondů. Jako alternativní zdroj peněz pro školství vidí školné. Sám si ale není jist, jestli by ho podpořil. „Vystudoval jsem zadarmo čtyři školy, bylo by pro mě pokrytecké za školné horovat,“ konstatoval Bátora. Jeho doménou na ministerstvu přitom bude optimalizace ve využití budov.

Vydáno pod